Gazdaság

2008.07.10. 02:29

Tiszta viszonyok kellenek

Szombathely (kit) - Az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre a Megoldás Kft., az elektronikus hulladékhasznosító felépítését célzó tervét azonban nem sikerült megvalósítania. A cég tiszta piaci viszonyokat kíván magának és persze versenytársainak.

Kiss Tamás

A céget - az akkoriban divatos - gmk formában még 1991-ben három műszaki szakember, Gergely László, Paul Zsolt és Mészáros György alapította, s utóbbi szavaival élve: az affinitásuk akkoriban még jóval nagyobb volt a környezetvédelmi szakértelmüknél. Az idő előrehaladtával persze a lelkesedés mellé egyre nagyobb szaktudás is társult, s ha belegondolunk, a szigorodó szabályzórendszer mentén és az erősödő konkurenciaharcban másként nem is fejlődhetett volna a mai szintre a Megoldás Környezetvédelmi és Kereskedelmi Kft.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, főként, hogy a vállalkozás anno a Vasi Volántól bérelt égetővel indította tevékenységét, amellyel 24 óra alatt mindössze kéthordónyi olajos textíliát lehetett elégetni. Két év múlva aztán alapos fordulat következett, a vonatkozó kormányrendelet ugyanis alaposan megszigorította a hulladékfeldolgozás szabályait. A tulajdonosok számára pedig vilá-gossá vált, a folytatáshoz mindenképp új berendezésre lenne szükség. Ala-pos mérlegelés után végül egy amerikai égetőberendezés lízingelésében látták a megoldást, más kérdés, hogy döntésükkel kivívták a szaktárca nemtetszését, amely inkább egy kormányzati pénzekkel is támogatott ceglédi fejlesztőcég berendezésének megvásárlását látta volna szívesen.

- Azt híresztelték, hogy az amerikai berendezés nem tudja teljesíteni az előírt paramétereket - emlékezett a történtekre Mészáros György, aki mint mondta, örült a soroza-tos hatósági ellenőrzéseknek, ezek eredményei alapján ugyanis biztosak lehettek abban, hogy az égetőjük tényleg hiba nélkül működik.

Mindezt a cég partnerei is értékelték, s a felfutó kereslet 1996-ban újabb beruházásra ösztönözte a Megoldás Kft.-t, amely ekkor egy másik (pirolitikus) égetőmű beüzemelése mellett döntött. És itt még korántsem értek véget a fejlesztések: 1998-ban pályázati segítséggel olyan füstgáztisztító rendszerhez jutott a cég, amelynek hála, tevékenysége a legszigorúbb EU-s előírásoknak is megfelel, s ugyanekkor egy szociális létesítmény is épült. (Ennek néhány újdonsága ma is kuriózumot jelent, nem túl gyakori például, hogy még az öltözőszekrények szellőztetése is megoldott...) Folytatva a sort: később a felhasznált gáz mennyiségének lefaragását lehetővé tevő olajégők beépítésével az energiatakarékosság, majd pedig a hulladékhő fűtés célú felhasználása felé is nyitott a vállalkozás, 2002-re pedig az a számítógépes regisztrációs rendszer is ki-épült, amely azóta is lehetővé teszi és garantálja az égetőberendezés folyamatos kontrollját. Hosszasan írhatnánk még a biztonsági szempontból rendkívül fontos fütsgázmosóról, továbbá, hogy az évek során a logisztikai rendszerét is kiépítette a Megoldás Kft., ezek részletezése helyett itt és most vegyük szemügyre inkább azt, hogy mostanság milyen (részben megoldatlan) problémákkal került szembe a vállalkozás.

Nos, ez irányú érdeklődésünkre Mészáros György nem titkolta, hogy a mai napig nem érti, hogy a városvezetők úgynevezett startégiai elképzeléseibe miért is nem fért bele az általuk tervezett elektronikai hulladékhasznosító felépítése, s amit az ügyvezető szintén szomorúan tapasztal, hogy az egyik szakhatóság ellenőrzéseinek jelentős része a regisztrált hulladékbeszállítókra irányul, holott szerinte inkább a zavarosban halászókra kellene fókuszálni.

Mészáros Györgyöt a konkurenciaharcról is megkérdeztük.

- A Nyugat-Dunántúlon nagyon jók a pozícióink, az is igaz viszont, hogy főként a főváros irányából egyre erőteljesebben jelentkezik a konkurencia. És ez nem is lenne baj, hiszen tiszta küzdelemben bírjuk az árharcot, csakhogy egyre több cég áll elő a törvényi szabályozást semmibe vevő ajánlatokkal... - informált az ügyvezető, aki a vállalat törekvéseiről szólva egy desztilláló és egy, az egészségügyi hulladékok ártalmatlanítására szolgáló sterilizáló berendezés beindításáról tett említést, hozzátéve: ehhez nagyobb beszállítói fegyelemre lesz majd szükség. És egyébként is: Mészáros György szerint a környezettudatos gondolkodás terén a lakosság és a vállalkozások szintjén is van még hova fejlődni.

Mészáros György, a Megoldás Kft. ügyvezetője szerint az országban, így régiónkban is számos olyan vállalkozó, vállalkozás van, aki, amely a hulladékgazdálkodás területén nem tesz eleget a törvényi előírásoknak. Rossz belegondolni, hogy ők hol helyezik el az általuk termelt hulladékot, közölte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!