Gazdaság

2008.08.28. 02:29

A kereslet a fő szempont

Szombathely - A kedden tartott regionális szakképzési fórum célja az volt, hogy összevessék a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot. Ezenkívül a beiskolázási keretszámról is értekeztek.

Takács Gábor

Az ország több régiójában ingyenes konzultációt tartanak ezekben a hetekben a munkaerő-piaci szereplők iskolarendszerű szakképzésének koordinációja témakörben, illetve a kereskedelem és vendéglátás szakmacsoportokban. A minap megrendezett szombathelyi összejövetel célja az volt, hogy a régióban a kereskedelem és vendéglátás szakmában a munkaerő-piaci keresletet és kínálatot összevessék. Ezenkívül a beiskolázási keretszámra és a képzési szerkezetre is javaslatot tegyenek. Így például arra is kitértek, hogy milyen szakmákat kik és hányan tanuljanak.

A fórumon elhangzott, hogy az RFKB feladat-, munka- és hatásköre az elmúlt időben jelentősen megnőtt: a gazdaság igényeit és a munkaerő-piaci keresletet figyelembe véve a szakképzés regionális szükségleteiről dönt.

Ezenkívül meghatározza a Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) és a szakképzési-szervezési társaság által folytatandó szakképzés irányait és beiskolázási arányait. Továbbá javaslatot tesz a bizottság a régiók szakképzés-fejlesztési céljaira és a biztosításra kerülő forrás nagyságára.

Megtudtuk még azt is: egyik lényeges tervük, hogy együttműködve a szakképzés szereplőivel az iskolarendszerű szakképzés keresletvezérelt szempontú legyen. A program célja pedig többek között az, hogy a rendszer működőképessé váljon. Így azt szeretnék, hogy 2009-től kezdődően tartalmas szolgáltató, befolyásoló, orientáló tevékenysége révén alkalmassá váljon az iskolarendszerű szakképzés a keresletvezérelt szempont befogadására.

A konzultáción kiemelték, hogy ennek eléréséhez fontos szereplők a szakképző iskolák és az intézményeket fenntartó önkormányzatok. Egyébként az RFKB-k szeptember közepén határozzák meg a beiskolázási keretszámokat.

A program várható eredményeiről is szóltak. Itt azt hangsúlyozták, hogy a regionális koordinációs és egyeztető fórumoknak, illetve a különböző felméréseknek köszönhetően megvan a lehetősége a keresletvezérelt szakképzés kialakulásának. Ezenkívül lehetőség nyílik arra is, hogy a helyi szinten meghozott döntések foglalkoztatási szempontúak legyenek, és az iskolafenntartókkal együttműködésben valósuljanak meg. Elmondták, hogy a folyamatos egyeztetési mechanizmusok biztosítják majd a területi érdekek, szakmai- gazdaságfejlesztési szempontok érvényesíthetőségét és azok differenciált kezelhetőségét. A megszülető gazdaságfejlesztési döntéseknek pedig segíteniük kell a munkaerőpiac változásaihoz rugalmasan alkalmazkodni képes szakképzési rendszer ki-alakulását.

A meghívottak hallhattak még előadást a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összehangolásáról és az elhelyezkedési lehetőségekről. A külföldi munkavállalásról is beszéltek, kiemelten a szakács és pincér szakmákról. Végezetül a kereskedelem és vendéglátás szakmacsoportok jövőbeli alakulásáról is konzultáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!