Gazdaság

2008.08.15. 02:29

Dübörgő autók, motorok

Megyei körkép (edz) - Vas megyében a lakóterület közelében levő, nagy zajjal működő ipari üzemek mellett - különösen a nagyforgalmú városokban - a közlekedés számít az egyik legjelentősebb zajkibocsátónak.

Erős D. Zoltán

Ennek ellenére megyeszerte vannak olyan települések, ahol gondokat okoz a zajos üzemek, illetve szolgáltató egységek működése. Helyenként zajvédő falak építésével igyekeznek elejét venni a problémáknak, melyeknek a gyökere gyakran az elhibázott településfejlesztésben rejlik. Így fordulhatott elő, hogy jelentős zajkibocsátással működő üzemek lakóterületek közvetlen szomszédságába települhettek. Arra is van példa, hogy a meglevő ipari létesítmények közelében jelöltek ki lakóövezetet. Lakossági panaszokra adhat okot még a lakóterületekbe ékelődő kisebb műhelyek zaja, amit a környezetvédelmi felügyelőség egyedi eljárás keretében vizsgál és teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Szombathelyen a közlekedési eredetű zaj csökkentésében jelentős szerepet játszik az a tény, hogy az elmúlt időszakban fokozatosan kiépült a körgyűrű, mely a főútvonalak forgalmát a városon kívül vezeti el. Így a 86-os és 87-es főút, s a tranzitforgalom egy jelentős része teljes egészében megkerüli a várost. Mindezek ellenére a városon belüli gépjárműforgalom növekvő tendenciát mutat.

Sárváron zajvédelmi szempontból kritikus a 88-as számú főút városon áthaladó forgalma. Az átmenő forgalom okozta zajterhelés csökkentése érdekében a környezetvédelmi hatóság a közút üzemeltetőjét intézkedési terv benyújtására kötelezte, aminek eredményeképpen sebességkorlátozó, valamint a tehergépjárművek számára a belvárost elkerülő, javasolt útvonalat jelző táblákat helyeztek ki. A növekvő forgalom okozta zajterhelés csökkentésére a végső megoldást a Sárvárt elkerülő út II. ütemének folyamatban levő építése jelenti.

Körmend zajterheltségi állapotát a 8-as számú főút személy- és tehergépjármű átmenő forgalma nagymértékben befolyásolja. Jelentős zajterhelés-csökkenést eredményezhet a 8-as számú főút Körmendet elkerülő szakaszának megépítése, elkészültével a teherforgalom teljesen kikerüli a lakóterületeket. A 8-as számú főút Körmendet elkerülő szakaszának 2x1sávos változatára a környezetvédelmi felügyelőség kiadta a környezetvédelmi engedélyt. Az időközben felmerült igény alapján a távlati M8 autóút nyomvonalába illeszkedő elkerülő út rövidebb szakasza 2x2 sávos változatának előzetes vizsgálati dokumentációját is elfogadta a környezetvédelmi hatóság.

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. által üzemeltetett Sopron-Szombathely- Szentgotthárd vasútvonal Szombathely-Szentgotthárd közötti szakasza korszerűsítésének előzetes vizsgálati dokumentációját is elfogadták. A Szombathely-Sopron vasútvonalszakasz korszerűsítésének előzetes vizsgálati eljárásában is közreműködött a nyugat-dunántúli felügyelőség.

A közúti közlekedés zajhatásaiban szerepük van a nagy forgalmat generáló létesítményeknek, amelyek közül a megyében a bányák jelentősek. Az ezekhez vezető szállítási útvonalak gyakran több települést is érintenek, növelve a már egyébként is terhelt utak forgalmát.

A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló kormányrendelet a százezernél több lakosú városokat intézkedési terv és stratégiai zajtérkép készítésére kötelezi.

A megyében ilyen nincs, ám Szombathelyen - a Zanati út térségére - tekintettel a közúti és vasúti közlekedésre - stratégiai zajtérképet és intézkedési tervet kellett készíteni. A dokumentumok elkészítésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet Kht.-t kötelezte. A terv elkészült, s ez képezi az alapját annak az intézkedési tervnek, amelynek végrehajtásával a térségben csökkennek a zajhatások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!