Gazdaság

2008.08.06. 02:28

Jelentős kár a napraforgótáblán

Megyei körkép (tag) - Az elmúlt hetekben leesett nagy mennyiségű csapadék jelentős kárt okozott a napraforgóban.

Takács Gábor

- Tizennégyes nedvességtartalom felett semmikép- pen sem szabad betárolni a gabonát, mert olyan károsodást szenved, ami a malomban történő feldolgozást rossz irányban befolyásolja - mondta dr. Nikl János főfalugazdász.

A gabonafélék egynegyede kint van még a mezőn, ha az időjárás engedi, a héten végeznek a munkával. Nagyobb gondot jelent az egy hónap múlva betakarítandó napraforgó. A megye több részén a vihar miatt gyökerestől kidőlt a növény, így jelentős kárt szenvedett. A lehullott száz milliméter csapadéktól pedig a talaj annyira felnedvesedett és emiatt olyan laza lett, hogy szárastól dőlt ki a növény. Máshol az orkán erejű szél okozott nagy gondot. Sok helyütt a vegetációs időben tört derékba az állomány, s a nedvkeringés leállása miatt teljes értékű már akkor sem lesz a napraforgó, ha időben learatják. Szintén problémát okoz, hogy a betakarításig a földön fekvő növény dunsztolódik, így tökéletes élettere van a gombabetegségeknek. (A zöld lombos növény letakarja az amúgy nedves földet, a meleg hatására a föld párolog, emiatt könnyen gombásodhat.)

Dr. Nikl Jánossal több helyszínre is ellátogattunk, és siralmas kép fogadott minket. Elmondta, hogy aratás körül helikopterrel le kell repülni a területet: az úgynevezett deszikkáló szerek kipermetezésével a nedvességet kivonják, mesterségesen leszárítják az álló zöld nö-vényt. Utána tíz napon belül kezdődhet el a betakarítás. Egy huszonöt és egy kilencvenhektáros területet is megnéztünk Tömörd határában, amelynek a felén fekszik a napraforgó.

A minőség már most is romlott. A szakember azt is kiemelte, hogy a napraforgóra a biztosító jég- és tűzkárra fizet, külön kiegészítőt ugyan lehet kötni viharkárra, de annak a tarifája hektáronként jó pár ezert forinttal növelné meg az amúgy is jelentős költségeket.

A gabonaárak egyébként lényegesen alacsonyabbra mentek az utóbbi időben, a kereskedelmi lobbinak a változó időjárás nagyon kedvez. A napraforgó szabad értékesítésekor 100 ezer forint alatti tonnánkénti árról beszélnek, míg akinek szerződése van, 100-120 ezer forint közötti összeget érhet el.

A Söptei Barátság Szövetkezetnek 217 hektáron van napraforgója, s a fele fekszik. A helyszínen elmondták, hogy egyetlen növény egy gazdasági évet tönkre tud tenni. Ahol már eltörött és gyökerestől kifordult a szár a vihartól, ott nehéz lesz az aratás, a gépek ugyanis nem férnek hozzá a napraforgóhoz, ez pedig nagy problémát okozhat.

A 8800 hektár napraforgó- terület egyharmada biztosan károsodott a megyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!