Gazdaság

2008.10.29. 03:28

Érkeznek a kivonatok

<b>Győr </b> - Az idén azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók, gazdálkodó szervezetek kapnak kivonatot, akiknek adófolyószámlája ezer forintot meghaladó tartozást vagy túlfizetést mutat, illetve késedelmi pótlékkal érintettek.

Burkon László

Változott a pótlékszámítás módja. A nettó pótlékszámítás nem terjed ki a magánnyugdíj-pénztári tagdíjra és önellenőrzési pótlékra. Ezek az adónemek külön-külön pótlékolódnak és az így keletkezett kötelezettséget nem a 138-as késedelmi pótlék számlára, hanem az adott magánnyugdíj-pénztárhoz kapcsolódó késedelmi pótlék számlára kell megfizetni. A késedelmi pótlékot egységesen, minden érintett adózónak november 17-éig kell megfizetnie. A bankszámlanyitásra kötelezett adózók kizárólag pénzintézeti számlájukon keresztül egyenlíthetik ki tartozásaikat. A számla nyitására nem kötelezett adózók az igazgatóság ügyfélszolgálatain szerezhetik be a csekket.

Amennyiben a folyószámla kivonattal, pótlékértesítővel kapcsolatban eltéréseket tapasztal az adózó, észrevételét írásban jelezheti a kivonaton feltüntetett címre. Személyes egyeztetésre is rendelkezésre állnak az adóhivatal munkatársai az ügyfélszolgálatokon.

Idén először a magánnyugdíjpénztári befizetések is szerepelnek az adófolyószámla-kivonatokban. A kivonat segítségével összehasonlítható az adózó saját nyilvántartása az adóhivatal nyilvántartásával. Ha a két adatsor eltérést mutat, akkor célszerű folyószámla-egyeztetést kezdeményezni a területileg illetékes adóhivatalnál, lehetőleg írásban - közölte az APEH regionális igazgatósága.

Az ügyintézés egyszerűsítésére az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága egy egyszerű észrevétel formanyomtatványt alakított ki, amely letölthető az adóhivatal internetes honlapjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!