Gazdaság

2008.10.16. 02:29

Hiba lenne most pánikolni

<b>Szombathely</b> - A gazdasági válság immár sokak hétköznapjait befolyásolja: vannak már, akik utcára kerültek, vagy éppen kevesebbet keresnek a visszaesés miatt, másokat az aggaszt, hogy mi lesz, mi lehet a különböző befektetéseik sorsa.

Kiss Tamás

Ezzel kár is lenne vitatkozni, na de mi legyen a már meglévő befektetésekkel, illetve mibe érdemes most befektetni a pénzt? Nos, mint arra a munkaadók rendezvényén Török Zoltán, a Raiffeisen Bank igazgatóhelyettese utalt, illetve érdeklődésünkre dr. Décsy Jenő is megerősítette: a magyarországi bankokat nem fenyegeti csőd. A betétekhez tehát nem érdemes hozzányúlni, főként nem, hogy azokra 13 millió forintig az állam garanciát vállal. Mindez viszont nem érinti az életbiztosításokat és az önkéntes nyugdíj-előtakarékosságokat, dr. Dé- csy Jenő azonban amondó, hogy Magyarországra annyira nem fog begyűrűzni a pénzügyi válság, hogy ezek a pénzek elússzanak.

Folytatva a sort: a közgazdász szerint a bankbetét mellett az állampapírban is biztos helyen van a pénz, ez esteben ugyanis maga az állam jelenti a visszafizetési garanciát.

A tőzsdei részvényekkel viszont már nem árt az óvatosság, annak ellenére sem, hogy a múlt heti krach óta a Budapesti Értéktőzsde kezd magához térni.

A fent már idézett Török Zoltán - akiről érdemes tudni, hogy 2006-ban az év elemzőjévé választották - úgy véli, hogy nem lesz tartós a mostani emelkedés, a hirtelen felfutás után ugyanis ráeszmél majd a piac, hogy korábban megfogalmazott eredményterveiket a tőzsdei cégek nem tudják valóra váltani. A tartós emelkedésre pár hónapot mindenképpen várni kell, addig pedig igencsak hektiku-san mozognak majd a részvények árai.

A tőzsdéhez értők jó tanácsa amúgy az, hogy nem szabad pánikolni, s ez dr. Décsy Jenő szerint azokra is igaz, akik befekteté- si alapokba tették a pénzüket. Ők legyenek óvatosak, s kövessék a nettó eszközállomány alakulását, ész nélkül azonban semmiképpen ne vonuljanak ki .

Kutakodásunk során több ingatlanossal is beszéltünk, akik arról tájékoztattak, hogy a vasi piacot érdemben eddig nem befolyásolta a válság. A felhozatal bőséges, véleményük szerint az árak már bőven azon a szinten vannak, hogy befektetési céllal is érdemes ingatlant venni.

Kérdés persze, hogy miként befolyásolja majd az ingatlanpiacot, illetve a nagyobb értékű áruk, személygépkocsik, televíziók piacát, ha a bankok szigorítanak a hi-telhez jutási feltételeken, illetve megemelik a kamatokat. Márpedig úgy tűnik, hogy a pénzintézetek jelentős részénél erre sor kerül, már csak azért is, mert a bizalomdeficites bankközi piacon ők maguk is nehezebben és drágábban jutnak forrásokhoz.

S hogy milyen stratégiával élhetjük túl a válságot? Nos, dr. Herczeg János, a Nyugat-magyarországi Egyetem intézetigazgatója a már említett munkaadói fórumon azt hangsúlyozta, hogy le kell számolni azzal a társadalmi modellel, amely az embert a (mindent el)fogyasztói ösztön síkjára silányította le!

Vagyis takarékoskodni, spórolni kell! És dr. Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke szerint ugyanez igaz a vállalkozásokra is, akik jól teszik, ha nem pánikolnak, hanem megfontoltan kielemzik, hogy hol, miként takarékoskodhatnak, gyors gazdasági növekedésre ugyanis aligha számíthatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!