Gazdaság

2008.11.25. 03:29

Fontos tudnivalók

<b>Szombathely </b> - Munkavédelmi tanácsadásról és a szellemi tulajdonvédelemről tartott vállalkozói fórumot csütörtökön a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Garai Antal 'Atom'

Déri Miklós szerint több vállalkozásnál is elhangzott az utóbbi időben az, hogy a gazdasági válság miatt kevesebb pénz jut a korszerűsítésre és a munkavédelemre. Ennek ellenére törekedni kell a munkavállaló maximális biztonságára, ugyanis sokkal nagyobb össztársadalmi és anyagi kárt okoz egy baleset, mint amennyibe a munkavédelmi előírásoknak megfelelő eszközök kerülnek. Évente 50-60 ezer ember betegszik meg vagy szerez olyan sérülést, illetve egészségkárosodást, ami összefüggésbe hozható a munkavégzéssel. Ezek a költségek (ebbe tartozik a táppénz is) elérik évente a 100 milliárd forintot. Ezen a kiadáson csak akkor lehetne csökkenteni, ha minden cég és vállalkozás a munkavédelmi kötelezettségének maximumát teljesítené.

Az előadó részletesen kitért arra is, hogy minden egyes munkáltatónak - azoknak, akik szervezett munkavégzés keretében munkavállalót foglalkoztatnak - szerződnie kell egy foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval, függetlenül az alkalmazottak létszámától. A szolgáltató feladatai közé tartozik például: az alkalmassági vizsgálatok elvégzése, a foglalkozási megbetegedések és balesetek bejelentése, az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadás és a munkahelyi veszélyforrások vizsgálatában való részvétel. A munkáltató köteles kockázatértékelést készítetni, amely vizsgálatban az egészségügyi szolgáltató és a munkavédelmi szakember rámutat a tevékenységek és a munkavégzés helyén előfordulható reális veszélyekre.

A munkavédelmi tanácsadó hangsúlyozta, hogy minden vállalkozásban az lehetne az elérendő cél, hogy a munkavédelem elsőbbséget élvezzen minden szintű döntésben. Ezzel normává válna a saját és a társak biztonságának megóvása, és a balesetek megelőzése. Hozzátette, hogy használja ki mindenki az ingyenes munkavédelmi tanácsadást, ugyanis jelenleg a tevékenységet a munkavédelmi alapból és jelentős részét a munkavédelmi bírságokból finanszírozzák, ami szintén azt bizonyítja, hogy szükség van erre a szolgáltatásra.

Az általános telefonos és írásos tájékoztatás mellett szükségszerűen helyszíni tanácsadást is kérhetnek a cégek. A tanácsadó segíti a munkáltatót a munkavédelemre vonatkozó jogi és műszaki előírások közötti eligazodásban, felhívja a figyelmet az új előírásokra és tájékoztatást ad a jó gyakorlatról. Fontos szem előtt tartani, hogy a tanácsadó nem mondhat véleményt a folyamatban lévő munkavédelmi ellenőrzést követő közigazgatási eljárásban és konkrét műszaki, illetve munkavédelmi megoldásokat sem javasolhat.

A fórum második felében Csiszár István, a kamara gazdaságfejlesztési vezetője tartott előadást a szellemi tulajdonvédelemről. Az előadásból kiderült, hogy leginkább a szerzői jog megsértése a jellemző, a vonatkozó jogszabályok ismeretének hiánya miatt. A szerzői jogok megsértésével jelentős anyagi kárt okoznak minden évben, ennek csak töredéke az az összeg, amely az effajta eljárások után befolyó bírságokból származik. Az előadás emellett rámutatott a védjegyek, a szabadalmak, az iparvédelmi jogok használatának legfontosabb ismérveire. Csiszár István szerint az sem közismert, hogy saját ötletét, szellemi termékét és munkájának eredményét hogyan tudja valaki megvédeni, a befektetett munkát és költségeket miképp tudja visszanyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!