Gazdaság

2008.12.23. 03:29

A tartós siker nyomában

<b>Kőszeg</b> - A Magyar Iparszövetség legrangosabb elismerését vehette át nemrégiben Szmrekovszky György, a Kőszegi Ruhaipari Zrt. elnök-vezérigazgatója. A kitüntetettel a cég történetéről is szót váltottunk.

Nagy Ildikó

A cég története 1951-ben kezdődött, amikor helyi szabók megalapították a Kőszegi Ruhaipari Kisipari Termelőszövetkezetet (ktsz-t). A bencés rendházban zakatoló varrógépek alól kikerülő női felsőruházati termékek, lánykaruhák és szovjet exportra szánt kartonotthonkák a magyar könnyűipar szárnyalásáról árulkodtak, ám az 1960-as évek eleje kikövetelte a változást. Az akkor hetvenfős cég akkori főkönyvelője 1965-ben a SZÖVOSZ áruforgalmi irodavezetőjének kapcsolata révén jutott el a Triumph vezetőihez. Ne feledjük: akkoriban nem volt egyszerű a bérmunka megvalósítása. Az NSZK-nak például nagykövetsége, kereskedelmi képviselete sem volt Magyarországon, így a svájci nagykövetségen keresztül bonyolították az áruforgalmat. Méghozzá meglehetősen kalandos úton: az alsóneműk Görögországon keresztül jutottak el Nyugat-Németországba. Az első magyarországi bérmunkakapcsolat gyümölcsözött: a kőszegi varroda kétszáz fővel, két műszakban gyártotta a melltartókat. A szocialista rendszerben a kőszegi üzemre sokan rosszallóan tekintettek: hogy mást ne említsünk, már a katalógusokban, a plakátokon pózoló, Triumph-fehérneműket viselő hús-vér modellek is kivágták a biztosítékot .

Az üzem folyamatosan bővült, fejlődött, a város szélén felépült az új gyár, és több kisebb varrodát is alapítottak.

A ktsz-ből később szövetkezet lett, több mint négyszáz tulajdonossal, 1992-ben részvénytársasággá alakultak, két éve pedig zrt.-ként működnek. A Kőszegi Ruhaipari Zrt. ma négyszáz embernek ad munkát, a többség Kőszegen dolgozik, Zsirán 36, Egyházasfalun pedig 58 varrónőjük van. A cég 700 millió forintnyi árbevételt produkál évente, jó ideje minimális nyereséggel zárják az évet.

- A magyarországi textilipar mélyrepülése után, a jelenlegi gazdasági helyzetben szinte az is csoda, hogy működünk, és bár létszámbővítésre nem készülünk, de elbocsátásoktól sem kell tartani - mondja az elnök-vezérigazgató.

Az üzemben ma fűzőket, melltartókat és női alsókat gyártanak. Az alapanyagok és a kellékek naponta érkeznek a Triumph bécsújhelyi ellátó központjából. Ottjártunkkor a melltartógyártás rejtelmeivel ismerkedhettünk meg. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy darab - fazontól függően - 18-40 alkatrészből áll össze, és 18-36 műveletet kell elvégezni ahhoz, hogy elkészüljön egy-egy melltartó.

- Kézügyesség, türelem, kitartás, nagyfokú koncentráció szükségeltetik ehhez a munkához, ráadásul a növekvő modell- és csökkenő darabszám is nehezíti a dolgozók helyzetét - fogalmaz Szmrekovszky György elnök-vezérigazgató. Azonban a Triumph ragaszkodása és bizalma azt jelzi, hogy a Gyöngyös-parti üzem megfelel az elvárásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!