Gazdaság

2008.12.23. 03:27

Csapadékosabb év volt

Az év utolsó napjai alkalmasak arra, hogy a kertészkedők számadást, számvetést készítsenek az eltelt időszakról.

dr. Nagy László

A növénytermesztés eredményességét - a tápanyagellátás mellett - az időjárás befolyásolja. A tenyészidőszakra a csapadékbőség volt a jellemző, így gombás, baktériumos, gyomos esztendőről beszélhetünk. A tél enyhe - mások megfogalmazása szerint - mediterrán jellegű volt. Januárban Szentgotthárdon melegrekordot, 17,2 fokot mértek. A napsütéses órák száma több volt mint a sokévi átlag, és szárazság uralkodott.

Februárban hótakaró nélkül teleltek a növények. Időnként tavaszi időjárásról beszélhettünk. Márciusban Sándor, József és Benedek hózáporokkal és hideg napokkal cáfolta a régi népi megfigyeléseket. Húsvéthétfőn (március 24.) pedig hó fedte a kerteket. A csapadék kedvezően növelte a talaj vízkészletét. Április időjárása nem volt olyan szeszélyes, mint régen azt megszoktuk. Kilenc csapadékos napon 39 milliméter esőt mértünk.

Május eleje csapadékkal és hűvös időjárással indult, a hónap közepén öntözni kellett. A fagyosszentek elmaradtak. A hónap végén pedig 30-32 fokot mértünk. Június, a nyár első hónapja sok csapadékot hozott. Medárd előtt frontok jöttek esővel, záporokkal, zivatarokkal, jégesőkkel. Júliusban folytatódott a csapadékos időjárás. Csak a hónap végére emelkedett a hőmérséklet az évszaknak megfelelően. Augusztusban a meleg idő sok napsütéssel járt. Csapadék bőven hullott. Szeptemberben kevés eső esett és országos melegrekord született. Októberben a napfényes órák kedvezően befolyásolták a késői érésű gyümölcsök cukortartalmát. Novemberben az eke és az ásó nem fagyott ki a talajból. Az őszi betakarítási és talajmunkákat jó minőségben befejezték. December két dekádja az évszakhoz képest viszonylag enyhe volt.

Olvasóinknak, a kertészkedőknek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!