Gazdaság

2008.12.18. 03:28

Év végi visszatekintés

Év vége közeledtével a gazdálkodó ember számot vet az elmúlt esztendő gazdálkodásáról. Ez évi utolsó írásomban én is igyekszem ezt tenni. 2008 is - ...

Nikl János

2008 is - mint minden év - új reményekkel, várakozással kezdődött. Kemény hideg tél, kedvezőtlen tavasz, aszály szerencsére most nem okozott károkat. Jelentősebb termé- szeti katasztrófák sem nehezítették a gazdálkodást. Árvizek, jégverés és más jelenségek a gazdaságok nagy részét elkerülték. Mindezek okán a gazdatársadalom az előző év értékesítési árain felbuzdulva szép és főként gazdaságilag eredményes évet remélt, mindannak figyelembevételével, hogy éppen a tavalyi árak a költségeket sem hagyták érintetlenül. Év elejétől folyamatosan nőtt az üzemanyag és a növényvédőszerek ára. Az év közepétől, sőt már azt megelőzően is a nagy meglepetést a műtrágyaárak katasztrofális növekedése hozta. Egyik-másik műtrágya ára az előző évinek akár háromszorosába is került. Ez szinte sokkolta a gazdatársadalmat. Emelkedtek a szolgáltatások és a hatósági díjak is. Változatlanul gondot jelentett az évek óta tartó tőkehiány, a hitelekhez való hozzájutással kapcsolatos okvetetlenkedés sem változott.

Mindehhez a gazdálkodók már szinte hozzászoktak az elmúlt évek során. Ezzel együtt is optimistán várták a közelgő betakarítást, amely szép reményekkel kecsegtetett. Szép is lett volna, ha időközben a felvásárlási árakban és a keresletben nem következett volna be katasztrofális csökkenés. Egyes termények ára az év elejei árhoz viszonyítva a felére esett vissza. Egyedül a repce ára volt arányban az időközbeni költségnövekedéssel. Más termények esetében a gazdálkodóknak azzal a szomorú ténnyel kellett szembenézniük, hogy a még jónak mondható termésátlagok mellett is a gabonafélék - köztük a kukorica - esetében a termelés szaldója jobb esetben nulla volt. Ez a jelenség nemcsak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztési termékelőállításban is hasonló volt.

A felvásárlási árak zuhanása mellett a másik káros jelenség a termékek iránti kereslet közömbössége volt. Így az év végére sok termény maradt a magtárakban eladatlanul, ami tovább fokozta a mezőgazdaság pénztelenségét. Ennek káros következményei már most látszanak. Kevesebb volt az ősszel a műtrágya- használat, a fokos vetőmag elvetése.

Ezzel együtt is azt kell mondani, hogy a határ jelenleg jó képet mutat. Köszönhető ez a gazdaember szorgalmának, kitartásának, és a szakmába vetett töretlen hitének. A gazdálkodó ember mindig bízik, és ezt teszi most is. Reméljük, a jövő év jobbat hoz.

Az ünnepek közeledtén kívánok kedves olvasóimnak áldásos és szeretetteljes karácsonyt, örömökben és gazdálkodási sikerekben gazdag, boldog új esztendőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!