Gazdaság

2008.12.04. 03:28

Felülvizsgált előírások

A kölcsönös megfeleltetés egyik alapkövetelménye a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ), mely már korábban is követelmény volt a területa ...

Nikl János

Az eddig alkalmazott előírásokat felülvizsgálták. Elsődlegesen az uniós szabályozással való teljes összhang megteremtése érdekében, tekintve, hogy az uniós szabályozás is változott, másrészt pedig újabb ajánlások is megfogalmazódtak. Ugyanígy a helyes gazdálkodási gyakorlat (HGGy) feltételrendszerén belül is változtatásokat követelt meg az unió. A két rendszer összehangolásának eredményeként az előírások HGGy-nél enyhébbek, a HMKÁ előírásoknál viszont szigorúbbak lettek.

Az új előírások 2008. évtől alkalmazandók. A HMKÁ előírásokat a földhasználók gazdaságuk teljes területén kötelesek betartani. Az előírások rendszere négy tárgykörben fogalmazza meg az alapkövetelményeket. Ezek a következők. Talajerózió elleni védelemre vonatkozó előírások esetében bizto- sítani kell a minimális talajborítást még az őszi, illetve téli időszakban is. Termőhely-specifikus minimális földgazdálkodást kell alkalmazni. Talajmegtartó teraszos művelési köte- lezettség tartandó be a lejtős területeken. A második tárgykör a talaj szervesanyag-tartalmának fenntartásáról szól. Az itteni előírások a vetésforgóra, vetésváltásra és a tarlóművelésre vonatkoznak. Meghatározzák, hogy egymás után milyen időtartamban milyen növények termeszthetők. 2008. évben beadott területalapú támogatás beadásának időpontjában a területen termesztett kultúra számít a kiindulási évnek. Erre nagyon oda kell figyelni. A talaj szerkezetére vonatkozó előírások a megfelelő gépek használatával, illetve azok időbeni alkalmazásával kapcsolatosak. A negyedik tárgykör a minimális művelés szintjének megőrzése, amely a károsodás nélküli legeltetés módját, a legelők védelmét, a tájkép jellegzetességeinek megóvását, a gyommentes állapot fenntartását, a veszélyes gyomnövények megtelepedésének és terjedésének tilalmát írja elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!