Gazdaság

2008.12.02. 03:29

Harc a piacokért

<b>Körkép</b> - Legalább huszonegy féle gond és baj nehezíti a textilipari cégek talpon maradását. A Pannon Textil Klaszter azonban segít nekik, hogy ne adják fel a piacokért folyó küzdelmet.

Kiss Tamás

A Pannon Textil Klaszter megpróbált szakítani eme gyakorlattal, és szakértők bevonásával megalkotta azt a stratégiát, amely közép- és hosszú távon javíthatja a tagvállalkozások versenyképességét. A folyamatosan közkinccsé váló anyag egyik, ha nem a legfontosabb mondanivalója, hogy a piaci folyamatokra való gyors, innovatív reagálás és a hálózati együttműködés nélkül kizárt az előrelépés. Schwiegelhofer Ferenc a fentiekkel kapcsolatban siet leszögezni, az innováció a legszélesebb körben értelmezendő, többek közt az alapanyag-felhasználásra, a színválasztásra, a modelltervezésre is egyaránt érvényes.

- Ha anyagiak nem állnak rendelkezésre, akkor a szellemi tőkénket kell felhasználni - így a szakember, hozzátéve: e területen a klaszter pályázati támogatás mellett közreműködött egy olyan terve- zőrendszer felkutatásában, amely felhasználásával a bérmunka helyett a komplex szolgáltatások irányába tudnak elmozdulni a vállalkozások. (A rendszer nem ol-csó, azonban már három is beszerzésre került a klaszteren belül.)

Bauer Szilvia klaszterkoordinátor ehhez annyit tesz hozzá, hogy a klaszterhez érkező megrendelések is alátámasztják az említett út járhatóságát: a külföldi megbízók ugyanis egyre inkább a minőségi és a tervezéstől a teljes megvalósításig történő munkákhoz keresnek maguknak partnereket.

S ha már a meg-rendeléseket említettük: az egyre több külföldi partnerrel is rendelkező klaszterhez folyamatosan érkeznek a megkeresések, amelyeket régen egy nyitott, immár viszont zárt láncú internetes információs hálózatuk segítségével továbbítanak a tagoknak.

A nemzetközi kapcsolat-építés eddigi sikerei újabb és újabb lépésekre sarkallják a klasztert. Schwiegelhofer Ferenc és Bauer Szilvia a napokban éppen Szlovéniában építgette sikerrel az ottani és a hazai ágazat közös jövőjét, s amint arról ugyancsak beszámoltak: a Pannon Textil Klaszter kiemelt partnerként vesz részt a tengerentúli piacok egyedi termékekkel való meghódítását megcélzó országos összefogásban, s egy másik, főként bérmunkák közvetítésére specializálódott internetes információs bázisban is regisztrált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!