Gazdaság

2008.12.30. 03:27

Mit jelent a talajuntság?

A téli hónapok alkalmasak arra, hogy kertünkben egy-egy beteg, túlkoros, vagy a mai ízlésnek nem megfelelő fát kivágjunk.

dr. Nagy László

Az 1700-as években írták le először a talajuntság fogalmát az őszibarackra vonatkozóan. A jelenségre három elméletet állítottak fel. A tápanyagelmélet hívei szerint a növények a szükséges tápanyagot kivonják a talajból, és azt mintegy elszegényítik. A toxinelmélet elkötelezettjei azt állítják, hogy a mikroorganizmusok olyan anyagcseretermékeket juttatnak a talajba, amelyek mérgezőek, toxikusak. Az organizmuselmélet követői szerint a növények gyökérváladéka idézi elő a talajuntságot. A talajuntságra jellemző tipikus kórtani tüneteket nem találtak, azt tapasztalták, hogy a növény általában legyengült, leromlott, beteges állapotot mutatott. Az almatermésűeknél a kipusztulás tényét nem tudták megállapítani, de a csonthéjasoknál előfordult. A talajuntságra különösen érzékeny a cseresznye és az őszibarack. Az almatermésűek talajuntságát baktérium és sugárgomba okozza. Megfigyelték, hogy az almafa utáni talajban a csonthéjasok nem károsodnak, a csonthéjasok után pedig szépen díszlik az alma. Az unt talajon az első években vontatott, lassú a növény fejlődése.

A talajuntságra a tartósság is jellemző. Egy felszámolt almagyümölcsösben kilencéves szántóföldi művelés után is tapasztalták az untságot. Zöldségtermesztésben vetésváltással, vetésforgóval védekezünk a talajuntság ellen. Gyümölcstermő növényeknél, ahol 20-50 évig ugyanazon a helyen maradnak az ültetvények, itt a vetésváltás lehetősége kizárt. Amikor házikertünk korszerűsítését számításba vesszük, az újratelepítésnél feltétlen számoljunk a talajuntsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!