Gazdaság

2008.12.10. 03:29

Tartanak a veszteségtől

<b>Körkép </b> - Csődbe mehetnek a fémhulladék-átvevő telepek, ha az Országgyűlés elfogadja a novemberben beterjesztett törvénytervezetet. Habár abba több szakmai észrevételt is beépítettek, az továbbra is 15 napos tárolási kötelezettséget írna elő minden fémhulladékra.

Garai Antal 'Atom'

Az új szabályozás kritikusai szerint a változtatás csekély eredménnyel kecsegtetne, hiszen a lopott fémet alkalmasint egyetlen napig sem tárolják, nem beszélve arról, hogy némi eredmény reményében a hatóságoknak 3-4 ezer legális és ki tudja hány illegális telephelyet kellene rendszeresen átvizsgálniuk.

A Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Környezetvédelmi Szol-gáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a Ma- gyar Fémhulladék Forgalmazók és Feldolgozók Szövetsége (Fémszövetség), valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közös állásfoglalása szerint sokkal eredményesebb lenne, ha egy nyilvántartási rendszert építenének az engedélyes kereskedők és a Vám- és Pénzügyőrség között amúgy is létesülő on-line rendszerre. Ennek segítségével rögtön riaszthatnák a hatóságokat, ha valaki lopott fémet hozna a telephelyre. A kereskedők már most is megkönnyítik a hatóságok munkáját az utólagos felkutatásban azzal, hogy felírják a fémhulladékot hozó nevét és lakcímét, illetve egyes telep- helyeken már videós rendszert is kiépítettek. Ha kiderül valamelyik fémhulladékról, hogy lopott, akkor gond nélkül vissza lehet keresni, hogy ki, és mikor vitte a telepre. A telephelyek a korábbinál sokkal szigorúbban veszik át a behozott árut, s az említett szervezetek abban is bizto-sak, hogy a fémlopások mögött nem a jogi szabályozás, hanem a határozott hatósági fellépés hiánya és az igazságszolgáltatás lassúsága húzódik meg.

A kiskereskedők tehát már így is együttműködnek a hatóságokkal, a 15 napos tárolási kötelezettség bevezetése csak annyit érne el, hogy csődközeli helyzetbe vinné őket.

Ugyanezt erősítette meg érdeklődésünkre Szigeti József, az egyik szombathelyi fémhulladék-átvevő vállalkozás tulajdonosa, aki elmondta, hogy a telepek hetente kapnak árajánlatot az öntödéktől, így maximum csak 3-4 napig tudják tárolni a fémhulladékot. Az öntödék a szállítást követően két hét múlva fizetnek, ha ehhez hozzávennék a 15 napos tárolást is, akkor a kereskedőnek egy hónapig állna a pénze egy szállítmányban...

Szigeti József hozzátette, ha egy tolvaj valamelyik hivatalos telepen esetleg lopott árut kínál, az illető kereskedő rögtön értesíti a hatóságokat, az ilyen melegárut ezért nem is a hivatalos átvevőhelyekre, hanem az illegális telepekre viszik. Informátorunk szerint a szabályozások csak a hivatalosan üzemelő, engedéllyel rendelkező telepeket érintik, holott ezek tulajdonosai lopott áru átvételével aligha teszik kockára az egzisztenciájukat.

Ahhoz, hogy egy fémhulladék-átvevő telep minden elő-írásnak megfelelően üzemeljen, több millió forintos befektetésre van szükség. Ez az egyik legellenőrzöttebb és jogszabályokkal körülbástyázott szakma, engedett bepillantást a kulisszák mögé a fémkereskedő.

Ugyanis egyébként úgy tartja, hogy a hatósági erőket inkább az illegális telepek felkutatására és felszámolására kellene fordítani. Ezek ugyanis nem fizetnek adót, így jóval magasabb áron tudják átvenni a fém-hulladékot, s ahogy eddig, úgy a törvény módosítása után sem foglalkoznának az áru eredetével

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!