Gazdaság

2009.01.20. 03:29

Egyszerűsödik a bevallás

<b>Győr </b> - Egyszerűsített adóbevallást is választhatnak már idén az adózók. Az adóhatóság által kidolgozott új űrlap lényegesen könnyebbé, átláthatóbbá, és sokkal gyorsabbá teszi az adóbevallást a magánszemélyek részére.

Garai Antal 'Atom'

Szükség volt az egyszerűsített adóbevallás intézményének megteremtésére, ugyanis a munkáltatói adómegállapítás csökkent az elmúlt években, ez több terhet rótt az adózók vállára, és egyúttal társadalmi igényt is eredményezett az egyszerűbb bevallásra. Az új forma átláthatóbb, a nyomtatvány könnyebben kitölthető, mivel kevesebb adatot tartalmaz. A 0853E jelzésű nyomtatvánnyal nemcsak a személyi jövedelemadózásra van lehetőség, hanem az egészségügyi hozzájárulást és a különadót is rendezhetik vele az adózók. Az egyszerűsített adóbevallás egyenértékű a munkáltatói adómegállapítással - mondta el Umenhoffer Ferenc, az APEH régiós igazgatója.

Az egyszerűsített adóbe-vallás bevezetésével egy időben megszűnik az adóhatósági adómegállapítás, az ADAM intézménye.

A 2008-as adóévre vonatkozó bevallási egységcsomagokat január 31-éig küldi ki postán az adóhivatal. Az egyszerűsített bevallást választó nyilatkozat ebben a csomagban már benne lesz, de letölthető az APEH honlapjáról is. Kitöltés után visszaküldhető postán, illetve az APEH internetes ügyfélkapuján keresztül elektronikus úton is - mondta el dr. Horváth Szabolcs szakigazgató.

A nyilatkozat visszaküldése után az adóhivatal elkészíti a személyre szabott bevallási ajánlatot az adózó részére. Az ajánlat elkészítéséhez a hivatal rendelkezésére állnak az adatok, ugyanis a munkáltatók havonta közlik a hatósággal az összes olyan körülményt, ami az adó megállapításához szükséges. A személyre szabott bevallási ajánlatot április 30-áig kiküldik az adózó részére, akinek már csak annyi a teendője, hogy ha minden adat stimmel, akkor aláírja, s május 20-áig visszaküldje. Az egyszerűsített adóbevallással lerövidíthetjük a papírhalmok felett eltöltendő időt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!