Gazdaság

2009.01.22. 03:29

Fehérített feketék

<b>Körkép </b> - A munkaügyi felügyelők által megtalált feketemunkások döntő többségét az intézkedések hatására bejelentették a munkáltatók.

Kiss Tamás

Tavaly amúgy összesen 5080 munkáltatót ellenőriztek, s 3484 munkáltatónál (69 százaléknál) állapítottak meg valamilyen munkaügyi szabálytalanságot. Ebből 2441 munkáltatónál - a szabálytalansággal érintett munkáltatók 70 százalékánál - tártak fel feketefoglalkoztatást.

Az ellenőrzések 28727 munkavállalóra terjedtek ki, s közülük 19 876 fő (69 százalék) volt érintett valamilyen szabálytalanság által. Közülük 6314 főnél állapították meg a feketefoglalkoztatás valamely fajtáját. (A 2007-es ellenőrzések során még csak 5521 feketemunkást találtak, a számuk tehát jól érezhetően, 14 százalékkal emelkedett.)

Az ellenőrzött munkáltatók összesen 3484 jogsértő munkáltatóval szemben összesen 3859 intézkedést hoztak. Ezek 89 százaléka (3442 darab) volt súlyos jogsértés.

Az említett intézkedések 63 százaléka (2441 darab) kapcsolódott a feketemunkához. Döntő többségük írásba foglalt munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás megszüntetésére kötelezte a foglalkoztatókat (2085 eset), 253 esetben önállóan a bejelentés hiánya képezte a jogsértést, míg 69 munkáltatónál, 130 munkavállalót érintően külföldi állampolgár munkavállalási engedély nélküli foglalkoztatása miatt intézkedtek a felügyelők.

- A leggyakoribb, feketemunkával összefüggő szabálytalanságok továbbra is az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatosak. A visszaélés szinte minden válfajával találkoztunk: nem volt a helyszínen az AM könyv; a helyszínen volt, de nem szerepelt semmilyen bejegyzés, vagy csak a dátum nem volt kitöltve; más nevére szólt az AM könyv; eltűnő tintával töltötték ki és így tovább - informált dr. Virágh Norbert, hozzátéve: feketemunkával összefüggő kirívó jogsértésként 5 esetben, hat 13, illetve 14 éves gyermekkel kapcsolatosan állapítottak meg jogellenes gyermekmunkát.

A feketemunkát követő leggyakrabban előforduló szabálytalanság a munkaidő-nyilvántartás vezetésével kapcsolatos, e tárgykörben 540 intézkedésben, 3042 főt érintően került sor munkaügyi szabálytalanság megállapítására, leginkább a feldolgozó-ipar, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint az építőipar területén. Munkabérrel kapcsolatos jogsértést, 362 esetben, összesen 4261 munkavállalót érintően tártunk fel, melyek közül a legjellemzőbb az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződésben meghatározott minimálbér meg nem fizetése (159 eset) volt, de nagy számban fordult elő bérpótlékra és a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is. Munka-idő, pihenőidő, rendkívüli munka, valamint a szabadság szabályainak megsértését 239 estben, 3976 munkavállaló vonatkozásában tártak fel elsősorban a kereskedelem, a vendéglátás, a vagyonvédelem és a feldolgozóipar területén. 2008. évben 1264 munkaügyi bírság határozat került kiszabásra, ezek együttes összege közel 666 millió forintra rúgott. A külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt kiadott 33 befizetésre kötelező határozat nyomán közel 73 millió forintot fizettek az érintettek, emellet 786 darab szabálytalanság megszüntetésére kötelező hatá- rozatot, továbbá 1190 figyelemfelhívást adtak ki a fel-ügyelők.

- A döntések csupán 40 százaléka tartalmaz valamilyen szankciót, a többinél nem volt pénzbüntetés. A 2007-es évben még 45 százalék volt a bírságolási arány, vagyis a tavalyi év további előrelépést hozott a fokozatosság elvének alkalmazásában - engedett betekintést a kulisszák mögé dr. Virágh Norbert, aki szerint általánosságban elmondható, hogy azon munkáltatók, akik legálisan foglalkoztatják a munkavállalókat, a többi munkaügyi szabály betartására is figyelnek. Ezen munkáltatóknál általában vagy nincs hiányosság, vagy csak nagyon csekély súlyú. Ilyenkor a munkaügyi felügyelők a szabálytalanság megszüntetetésre kötelező határozatot adtak ki, vagy ennél is enyhébb súlyú intézkedéssel, figyelemfelhívással éltek.

A fentiek - a jogsértések feltárása, illetve szankcionálása - mellett a szabálytalanságok visszaszorításáról is érdemes szót ejteni. Dr. Virágh Norbert szerint ezzel kapcsolatban beszédes mutató, hogy az intézkedésekben szereplő 6314 feketemunkás közel 80 százalékát bejelentették a munkáltatók az ellenőrzés, illetve az utóellenőrzés hatására. (2007-ben még 60 százalék körül mozgott a fehérítési arány .)

A munkaügyi felügyelők a társhatóságokkal közös akciókban is részt vettek, ellenőrzéseik negyedét velük karöltve hajtották végre. A közös ellenőrzések legnagyobb számban a rendőrséggel történtek, pontosabban a régió rendőrkapitányságaak hathatós helyszínbiztosítási tevékenységével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!