Gazdaság

2009.01.26. 03:29

Harmadik nekirugaszkodás

<b>Körkép </b> - Az adótörvény értelmében február első napjától a vendéglátásban ismét életbe lép a (két alkalommal már kivitelezhetetlennek minősített, és visszavont) napi standolási kötelezettség.

Kiss Tamás

Annak ellenére is, hogy a KISOSZ aláírásgyűjtésbe kezdett az új szabályozás bevezetése ellen, mondván: a rendelkezés szöges ellentétben van a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését célzó kormányhatározattal. A tiltakozók szerint a rendelkezés azért is értelmetlen, mert az alkoholfogyasztás a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhető a beszerzési bizonylat (számla, szállítólevél) és az értékesítési bizonylatok (számla, pénztárgép, nyugta) alapján. A tiltakozók szerint a rendelet bevezetésével hosszú távon a magyar vendéglátás hagyományosan jó minősége sérül, mert a nyilvántartási többletterhek miatt szűkülhet a forgalmazott italválaszték. Az intézkedést amúgy a vendéglátószakma újabb megbé-lyegzési kísérletének tartják, és nem utolsósorban végrehajthatatlannak.

Aláírásgyűjtés ide, kamarai állásfoglalás oda: február 1-jétől kezdve a vendéglátó-ipari üzletek kötelesek készletforgalmi nyilvántartást vezetni az általuk készletezett és forgalmazott zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. A nyilvántartási kötelezettséget előíró jogszabály nem vonatkozik a sörre, a borra, a pezsgőre és a köztes alkoholtermékekre.

Mint az a vám- és pénzügyőrség tájékoztatójából kiderül: az italokra vonatkozóan összesítetten (tehát nem választékonként), legalább egy tizedesjegy pontossággal, literben rögzíteni kell az adott napi nyitókészletet, az adott napon beszerzett mennyiséget, az adott napon értékesí-tett mennyiséget, az adott na-pi zárókészletet.

A készlet felvétele történhet úgynevezett standmércével, de ha a vendéglátó a napi értékesítés és beszerzés pontos adatával rendelkezik, akkor a mennyiség meghatározása egyszerű számításos módszerrel is elvégezhető. Mivel a jogszabály megengedi a tényleges mennyiségtől történő plusz-mínusz 5 százalékos eltérést, így ez a módszer nem növeli a büntethetőséget, és a termék minősége sem romlik, mert nem szükséges a terméket mérőpohárba tölteni.

A nyilvántartás napi adatait legkésőbb a következő napi nyitva tartás kezdetéig - folyamatos nyitva tartás esetén a következő nap 9 óráig - kell bejegyezni.

A készletforgalmi nyilvántartás vezetése történhet papíralapon, vagy számítógépes program segítségével. A papíralapú nyilvántartás lehet a vámhatóság által rendszeresített, a vám- és pénzügyőri hivataloknál és a regionális ellenőrzési központoknál megvásárolható formanyomtatvány, vagy a hatósági fel-ügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal által hitelesített bármilyen sorszámozott, összefűzött nyomtatvány, akár füzet is. Ezenkívül a vám- és pénzügyőrség honlapjáról letölthető egy készletforgalmi nyilvántartás minta is.

Ha a gazdálkodó a saját formanyomtatványát vagy a letöltött mintadokumentumot kívánja alkalmazni, akkor azt január 20-áig kellett hitelesítésre benyújtania a területileg illetékes vám- és pénzügyőri hivatalhoz.

Abban az esetben, ha a vendéglátó a készletforgalmi nyilvántartását számítógépes programmal kívánja vezetni, azt legkésőbb 2009. január 31-éig be kell jelentenie a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal útján a regionális ellenőrzési központhoz a program beazonosíthatóságát biztosító adatok megadásával, továbbá egy nyilatkozattal, hogy a program megfelel a jogszabályi előírásoknak. A regionális ellenőrzési központ a bejelentett programot legkésőbb 2009. július 31-éig engedélyezi vagy el-utasítja. Ha a programot elutasítják, akkor az elutasító határozat meghozataláig a program használható.

Abban az esetben, ha a készletforgalmi nyilvántartást nem vagy hiányosan vezetik be, mulasztási bírságot szabnak ki, melynek összege természetes személyek esetén 300 ezer forintig, gazdálkodók esetén pedig akár 600 ezer forintig terjedhet.

Végül pedig arról, hogy egy már hatályos kormányrendelet értelmében a versenyrendszerben szervezett, illetve a sportág versenynaptárában szereplő sportrendezvény kezdetét megelőző két órától a sportrendezvény befejezését követő egy óráig terjedő időszakban a sportlétesítmények területén tilos az öt százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok árusítása. Eme előírás betartását szintén ellenőrizni fogja a vám- és pénzügyőrség.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a pénzügyminiszterhez írt levelében azt hangsúlyozza, hogy a napi standolás nem szolgálja a gazdaság kifehérítését, ugyanakkor viszont felesleges terhekkel sújtja a vendéglátásban működő vállalkozásokat. Ráadásul a mai súlyos, recesszióval fenyegető helyzetben csak további indulatokat szül. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint a hamis termékek kiszűrését sokkal jobban és eredményesebben szolgálná a mintaként vett termékek pontos analizálása, valamint a törvényszegők szigorúbb felelősségre vonása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!