Gazdaság

2009.01.05. 03:27

Táppénzcsalás?

<b>Győr </b> - A magyar és az osztrák munkavállalók 2008-ra jellemző munkamorálját vizsgálta az építőanyag-gyártó Leier cégcsoport. A megállapításoknak következményei lesznek.

Vas Népe

A dolgozó betegségének első 15 napjában a munkáltató köteles a munkavállaló bérének 80 százalékát fizetni, utána pedig a táppénz egyharmadát. A Leier-cég jelentése szerint a magyar dolgozók hajlamosabbak a munkakerülésre, s tavaly akár 30-40 millió forintos kárt is okozhattak a vállalatnak azzal, hogy egészségesen mentek táppénzre - közölte a Napi Online. A győri székhelyű Leier cégcsoport ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kért segítséget, hogy rendezni tudja a helyzetet. Az OEP ellenőrzi - 12-14 ezer forintos díj ellenében -, hogy valóban beteg-e a munkavállaló, illetve konkrét bizonyítékok birtokában a cég is közérdekű bejelentést tehet, ebben az esetben a pénztár vezetője mérlegel, hogy lefolytatják-e a vizsgálatot. Komlós Andor, a Leier magyarországi ügyvezetője szerint az utóbbi két évben megduplázódott azon magyar munkavállalóik száma, akik jogtalanul mennek betegállományba, míg ausztriai munkavállalóikra ez nem jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!