Gazdaság

2009.03.25. 03:29

Fogyatkozó vasi állatállomány

Körkép - Valamelyest növekedett az országban a szarvasmarha- és a sertésállomány, a juhok száma csökkent, míg a lóállomány változatlan - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Vas megyében viszont apadt a sertések száma.

Vas Népe

A szarvasmarhák száma tavaly augusztusban 702 ezer volt az országban, 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, de a képet árnyalja, hogy az utóbbi négy hónapban 7 ezerrel megint emelkedett az állomány. Ezzel együtt is tény, hogy a szarvasmarhák száma az elmúlt évek során folyamatosan fogyott az országban, tíz év alatt 176 ezerrel. Feltűnő adat, hogy miközben a gazdasági szervezeteknél 2007 augusztusa óta 17 ezerrel csökkent, az egyéni gazdaságoknál 3 ezerrel nőtt az egyedek száma, s ez igaz a tejhasznú tehenekre is. Tavaly január és június között a tehén piaci ára 4, a növendék bikáé és tinóé 20, a borjúé 7 százalékkal volt magasabb 2007 azonos időszakához képest.

A sertések száma is emelkedett némileg a vizsgált időszak utolsó négy hónapjában, de az állomány összességében 10 százalékkal kisebb volt tavaly augusztusban, mint 2007 nyár végén. A sertésállomány 66 százalékát gazdasági szervezetek, 34 százalékát egyéni gazdaságok tartották. Az 1990-es évek elején még domináló háztáji tartás ugyanakkor évről évre háttérbe szorul - állapítja meg a statisztikai hivatal jelentése -, egyre kevesebben és egyre kisebb arányban tartanak sertést az egyéni gazdaságok.

A tyúkfélék száma tavaly augusztusban 38 millió volt az országban, 2,9 millióval több, mint egy évvel korábban. Ezen belül a tojóállomány egy év alatt félmillióval nőtt, bár az utolsó négy hónapban a növekedés visszafordulni látszott. A tavalyi év első hét hónapjában a vágótyúkfélék felvásárlási ára 28 százalékkal, a tyúktojásé pedig 19 százalékkal volt magasabb, mint 2007 azonos időszakában. Az élő csirke piaci átlagára 5, az élő tyúké 13 százalékkal nőtt. Miközben a liba- és a kacsaállomány egyaránt emelkedett (26, illetve 11 százalék), a pulykák száma 517 ezerrel (11 százalék) csökkent egy év alatt. Ennek következtében a vágópulykáknál 185 ezerrel csökkent a felvásárolt mennyiség is.

A juhállomány is apadt az utóbbi egy évben, ezen belül az utolsó négy hónap alatt 37 ezerrel. Az anyajuhok száma már nem is éri el az egymilliót. Főleg az egyéni gazdaságokban csökkent jelentősen a juhok száma. A felvásárlási ár a juhok esetében lényegében nem változott, a juhtejé viszont 17 százalékkal emelkedett.

A lóállomány (58 ezer) lényegében stagnált, a kecskeállomány viszont 6 ezerrel (75 ezerre) nőtt egy év alatt.
A vasi adatokat vizsgálva kiderül, hogy lényegi változás nem következett be az egyes állatfajok állományában. A szarvasmarhák száma ezerrel (27 ezerre) emelkedett egy év alatt, a sertéseké 2 ezerrel csökkent (most 46 ezer), a tyúkféléké csaknem négyszázezerrel nőtt, és elérte a 2004-es egymillió fölötti szintet, míg a pulykafélék száma nagyjából változatlan. A sertésállomány nagyságára (növekedésére) nem gyakorolt jótékony hatást az sem, hogy a takarmánynövények kiemelkedő hozama következtében a tápárak ősszel már lefelé mozdultak el, illetve az sem, hogy a vágósertések termelői ára folyamatosan, az év egészét tekintve 17,3 százalékkal növekedett.


Az agrárkormányzat egyik legfontosabb célja továbbra is az, hogy a mezőgazdaságon belül növekedjen az állattenyésztés súlya -  hangoztatta Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Misztérium szakállamtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!