Gazdaság

2009.03.20. 03:29

Lenyomhatják a víz alá a gyógyidegenforgalmat

Körkép - Az áfa-emelés és az üdülési csekk megadóztatása sem segíti, hogy a víz felett maradjon a honi gyógyidegenforgalom.

Kiss Tamás

Gyurcsány Ferenc pár hete vetette fel, hogy a kormány megadóztatná az eddig adómentes béren kívüli juttatásokat, köztük az üdülési csekket és az étkezési hozzájárulást. A Nemzeti Turisztikai Bizottság hamarosan közleményben utasította el az elképzelést, mondván: az elmúlt években az üdülési csekk egyre szélesebb körű felhasználása jelentősen fellendítette a belföldi szálláshelyek kihasználtságát, a belföldi turisztikai célú utazásokat. A belföldi turizmus és a szorosan hozzá kapcsolódó ágazatok biztos piachoz és fejlődési perspektívához jutottak, ami számos fejlesztést indukált.

Mindezt aztán pár nappal később a bizottság rendkívüli ülésén - melyen a Magyar Fürdőszövetség elnökeként dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett - közvetlenül is elmondták a miniszterelnöknek. Sőt, Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke azt is kifejtette, hogy az ágazat versenyképességének javítása érdekében a turisztikai vállalkozásokat érintő áfa-kulcs csökkentésére is szükség lenne. A kormányfő az áfa-kulcs csökkentése helyett speciális támogatási formát javasolt, az üdülési csekk adómentességével kapcsolatban pedig azt közölte: a kormány kész módosítani korábbi javaslatát, és az üdülési csekket a preferált körben tartaná meg, a preferencia mértékéről pedig később tárgyalnának . A miniszterelnök azt kérte, hogy jöjjön létre kompromisszum, s új egyezség kialakítását ajánlotta a turisztikai szakmai szervezeteknek és érdekvédelmi csoportoknak. Egyben arra kérte azokat, hogy javaslataikat jutassák el a kormányhoz. Erről is írunk, ennek előtte azonban érdemes megjegyezni: a tervek szerint július 1-jétől 20-ról 23 százalékra nő az áfa, a természetbeni juttatások - többek közt az üdülési csekk, az étkezési jegy - pedig fele-fele részben maradnának adómentesek, illetve viselnének adóterhet.

- Ez bizony nem jó hír. Elemezni kell, hogy a gyakorlatban hogyan is működne a dolog. Remélem, hogy az intézkedések hatályba lépéséig még változhat a helyzet, az idegenforgalomnak ugyanis nagy a gazdasági multiplikátor hatása. Ha pedig a mozdonyt lefékezzük, akkor a szerelvény is lassítani fog... - formált véleményt dr. Németh István, aki a miniszterelnök fent említett kérésének megfelelően összegezte, s a kormánynak azóta el is jutatta a Magyar Fürdőszövetség javaslatait. Az éves szinten mintegy 20 millió vendéget fogadó, így a hazai egészségturizmus bázisát jelentő fürdők szakmai szervezete szerint az egyik legégetőbb feladat, hogy törvényileg szabályozott módon folyjon a társadalombiztosítás által támogatott betegek gyógykezelése. Jelen gyakorlat szerint ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szolgáltatók közötti szerződések megkötése és azoknak hatályba helyezése is késést szenved, a fürdők így nem jutnak pénzhez a szerintük amúgy is szűk, ráadásul egyre fogyatkozó keretből. Az érintett szolgáltatásokat így csak a piaci ár alatt, sokszor még az önköltségi árnál is alacsonyabban kell nyújtaniuk, s költségeik mind nagyobb részét kénytelenek áthárítani a betegekre (akik jelentős része a szociálisan érzékeny rétegekből kerül ki). Mindez nagy érvágást, kevesebb munkát jelent a fürdők számára, s mi mást is tehetnének, a fentiek miatt dolgozóik egy részét kénytelenek elbocsátani.

A Magyar Fürdőszövetség a turisztikai attrakciók fejlesztésének átgondoltabb támogatását is sürgeti, mondván: a termálvízre épülő, vendégvonzó beruházásokat ott kellene jobban támogatni, ahol annak értelme van, ahol jelentős a versenyhelyzet, ahol lenne több vendég, ha lennének újabb attrakciók. A pályázati támogatási önrészek ezzel szemben a fejlesztésre érdemes térségekben a legkisebbek (régiónkban 30 százalék), az itteni fürdők így nem tudják megvalósítani a speciálisan magyar, őket másoktól megkülönböztető szolgáltatási- attraktivitási fejlesztéseiket. A szövetség azt javasolja, hogy a döntéshozók egyrészt vizsgálják felül a támogatási intezitások rendszerét, illetve, ha van olyan projekt - márpedig több is akad -, ahol nem biztosított a szükséges önrész, a forrásokat csoportosítsák át a hasznot hozó fejlesztések megvalósítására.

A Magyar Fürdőszövetség azt is kifogásolja, hogy az országmarketingben nem szerepel valós és lehetséges gazdasági súlyának megfelelően az egészségturizmus, s amire a szervezet levele szintén felhívja a kormány figyelmét: arra is érdemes lenne pénzt áldozni, hogy az ágazat speciálisan szakképzett munkatársai ne kerüljenek az utcára, a válság lecsengése után ugyanis korántsem lenne egyszerű a pótlásuk.

A Magyar Fürdőszövetség minden estre a levelét megírta. S hogy születnek-e majd majd érdemi lépések a javaslatai nyomán? Jó lenne, különben eme, sokak által húzónak tartott gazdasági ágazat is befürdik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!