Gazdaság

2009.03.10. 03:29

Válság: lehet-e menedzselni?

<b>Körkép</b>- Takács Zsolt szerint ma még kevés cégnél érzik át, hogy változtatniuk kell, s ha mégis, nem tudják milyen irányban induljanak el. Pedig - egyebek közt - a mezőgazdaság, az élelmiszer- és az orvostechnikai ipar, illetve a távol-keleti kapcsolatok adnának lehetőséget.

Kiss Tamás

Takács Zsolt tudja miről beszél: pályafutása korábbi szakaszában több válságmenedzselési projektben is részt vett, aztán Szombathelyen egy 10 milliárdos cég (a Hisense) felépítésében működött közre, most pedig ugyancsak felelős vezetőként eme vállalkozás leépítését kell megoldania. Nem túl felemelő a feladat, Takács Zsolt azonban nincs kétségbeesve, folyamatosan keresi a különböző üzleti lehetőségeket, s ugyanezt tanácsolja más, nehéz helyzetbe kerülő cégek vezetőinek is. A szakember amúgy azt tartja, hogy sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy minket elkerül a válság, pedig dehogy. A másik probléma, hogy a vállalkozók sok esetben nincsenek tisztában a saját kompetenciáikkal, s ugyanígy azzal sem, hogy több nyitottsággal, nagyobb rugalmassággal mi mindenhez érthetnének még.

- Sokan csakis abban a tevékenységben tudják elképzelni a jövőt, amihez jelenleg értenek, a változtatás képessége hiányzik belőlül, nem is gondolnak arra, hogy a piaci igényekhez igazodva új dolgokat is megtanuljanak - húzta alá Takács Zsolt.

Meggyőződése szerint tehát először a saját rugalmatlanságunkat kell(ene) átlépnünk, ez (lenne) ugyanis a válságkezelés kindulópont- ja. Következő lépésként jöhet a kompetenciáink, szakmai ismereteink, tapasztalataink alapos, minden területre kiterjedő feltérképezése, és az úgynevezett kapcsolati háló felrajzolása. Tüzetesen meg kell nézni, hogy üzleti tevékenységünk során kikkel is voltunk, vagyunk, s mi- lyen minőségű kapcsolatban. Ugyanígy azt is érdemes megvizsgálni, hogy meglévő partnereinken keresztül kikhez juthatnánk el, s ők milyen szakmai, értékesítési, projekt-megvalósítási tapasztalatokkal lehetnek segítségünkre.

- Tájékozódni kell, eljárni különböző előadásokra, s az is fontos, hogy a médiában kövessük az eseményeket - húzta alá Takács Zsolt, aki szerint az információgyűjtés mellett rendkívül fontos, hogy egy vállalkozó, illetve egy cég ne zárja be az ajtót az új dolgok kipróbálása előtt. Véleménye szerint jelen helyzetben a mezőgazdaság, az élelmiszeripar jelenthet kitörési pontot, s a gazdaság általános visszaesése ellenére az orvostechnológiai, illetve a gyógyszeripar sem fog megtorpanni, sőt.

Takács Zsolt egyébként egyáltalán nem gondolja, hogy Nyugat-Európa felől nem érkezhetnek már új, nagyobb hozzáadott értéket képviselő gyártási projektek Magyarországra, ezeknél is nagyobb fantázia lehet azonban a távol-keleti országokkal való üzleti együttműködésben. Szintén fontos csapásirány lehet az úgynevezett spin-off, vagyis a felsőoktatási intézményekből, közfinanszírozású kutatóhelyekről kiváló technológiaintenzív vállalkozások felfuttatása, vagyis: a kutatási eredmények gazdasági haszonra váltása.

Ezt gondolja a válságmenedzser, hozzátéve, az önkormányzatoknak is fel kell ismerniük, hogy a kkv-k támogatása és a beruházók idecsábítása kulcskérdés a város, a régió jövője szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!