Gazdaság

2009.04.09. 11:50

A legaggasztóbb negyedév: megháromszorozódott Vasban a felszámolások száma

Körkép - Az elmúlt időszakban megyénkben is erőteljesen emelkedett a felszámolások száma. Az előző év első negyedéhez képest Vasban mintegy 50 százalékos volt a növekedés.

Kiss Tamás

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a februári csökkenés után márciusban ismét erőteljesen növekedett a felszámolások száma a megelőző hónaphoz képest. Amíg februárban 1020 cég ellen indult eljárás, addig márciusban már 1183 cég ellen, igaz, mindkét érték elmarad a történelmi rekordnak számító januári 1325-től. 

2009 első negyedévében minden hónapban több felszámolást tettek közzé, mint a megelőző év azonos hónapjaiban, így nem csoda, hogy ez az időszak minden idők legaggasztóbb negyedéve lett, nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. És valóban: az első negyedévben 3528 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, és ilyen rossz negyedévre még nem volt példa. 2008 első három hónapjában ennél 22 százalékkal kevesebb, 2895 felszámolás indult, 2007-ben pedig 41 százalékkal kevesebb, összesen 2500 cég jutott ugyanerre a sorsra. 

Nem festenek jó képet a vállalkozások helyzetéről a végelszámolási adatok sem. Az első negyedévi 3240 végelszámolás a 2007-es első negyedévit 61 százalékkal, a tavalyit pedig 24 százalékkal haladja meg. 

A csődök száma éves szinten eddig 1015 között mozgott, idén viszont már az első negyedévben 11 csődeljárás indult. Bár a számok a felszámoláshoz vagy a végelszámoláshoz képest még mindig kicsik, a növekedés azt mutatja, hogy létezik olyan helyzet, amikor érdemes csődvédelmet kérni. 

És akkor jöjjenek a régiós adatok: Nyugat-Dunántúlon az országos 22 százalékos növekedéssel szemben egy év alatt másfélszeresére nőtt a felszámolások száma. Míg tavaly az első negyedévben 185 cég ellen indítottak felszámolási eljárást, addig idén már 282 cég jutott erre a sorsra. Vas megyében 50, Zalában 41, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 65 százalékos volt a növekedés. 

A régió furcsasága az országos trendekhez képest, hogy a felszámolások számának növekedése itt már 2008-ban megindult, így az igazán nagy ugrás nem most, hanem 2007-ről 2008-ra következett be. Két egymás utáni rossz év következményeként 2007 első negyedévéhez képest Győr-Moson-Sopron és Vas megyében megháromszorozódott a felszámolások száma az idei első három hónapban, Zalában pedig csaknem duplájára nőtt.

A végelszámolások száma ugyanakkor az országos 24 százalékos átlagnál lényegesen kisebb mértékben, csak 12 százalékkal emelkedett a Nyugat-Dunántúlon.

A német Preventé lesz az alsó-ausztriai Eybl International autóipari beszállító

A döntés értelmében az osztrák cég a teljes vagyonát eladja. Az Eybl International részvényeit egyelőre továbbra is jegyzik a bécsi tőzsdén. Az eladás bírósági megerősítése, illetve a korábbi kényszeregyezség hatályon kívül helyezése májusra várható. 

A cég ausztriai, illetve külföldön levő üzemeivel kapcsolatban egyelőre semmit nem közöltek. Péter Márta, az osztrák cég magyarországi leányvállalatának felszámolója érdeklődésünkre annyit közölt: az Eybl Hungáriának az anyacéggel kötött szolgáltatásai,  például logisztikai, szoftver-használati szerződései augusztus végéig érvényesek, a döntés így jelen pillanatban nem érinti a felszámolást.



Az osztrák anyacég eladása jelen pillanatban semmilyen módon nem érinti hátrányosan a felszámolás alatt levő vasi Eybl-üzemeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!