Gazdaság

2009.04.02. 11:30

Elképesztő számok! Vas megyében tizenkétezren vannak állás nélkül!

VN - Az előző hónaphoz képest márciusban 6,1 százalékkal, legdinamikusabban pedig a megyeszékhelyen nőtt a munkanélküliek száma. Vas megyében immár 11 ezer 806-an dolgoznának. Ha lenne, hol.

Kiss Tamás

Az előző hónapok 11, 18 és 9 százalékos növekedéséhez viszonyítva akár eredményként is elkönyvelhetnénk, hogy márciusban csak 6,1 százalékkal emelkedett a vasi álláskeresők száma. De ne tegyük! Egyrészt, mert immár 9,6 százalékos a munkanélküliségi ráta, s 11 ezer 806-an vannak állás nélkül, másrészt pedig  mint azt dr. Kovács Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese megerősítette  korántsem látszik még a válság vége. 

Az álláskeresők aránya Vasváron és környékén a legnagyobb (a gazdaságilag aktív népesség 18,4 százaléka), a munkaügyi szervezet  szentgotthárdi kirendeltségéhez tartozó területen pedig 13,8 százalékos az arány.  E szempontból még mindig  a 7,9 százalékos rátával bíró  Szombathelyen a legkedvezőbb a helyzet, ugyanakkor dr. Kovács Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy március során arányaiban a megyeszékhelyen volt a legnagyobb (8,9 százalékos) az álláskeresők számának a növekedése, s ez bizony nem csak a megyében, hanem az egész régióban is az egyik legrosszabb adat. 

A főigazgató-helyettestől megtudtuk, hogy az újonnan regisztrált álláskeresők között ugyanúgy vannak fiatalok és idősebbek, szakképzettek és szakképzetelnek, s immár egyre többen a korábbi, főként építőipari és fémipari  hiányszakmák képviselői közül is. 

Dr. Kovács Péter arra is kitért, hogy sokan most szembesülnek először a munkanélküliséggel, s ez bizony megviseli az embereket. A szervezet arra törekszik, hogy   megnövekedett feladatai ellenére  gyors ügyintézéssel nyújtson segítséget, s lehetőség szerint az álláskeresők ne sodródjanak bele a tartós munkanélküliségbe.

Végül pedig a gazdasági visszaesés hatásainak tompítására kiírt munkahelymegőrzési támogatásokról. Nos, e területen igencsak vegyes a kép. Biztatónak mondható, hogy a munkaügyi szervezet által gondozott komplex programokra első körben 45, a másodikban pedig 26 vállalkozás jelentkezett, s a beadott igények alapján 2500 munkahely megőrzésére nyílhat lehetőség. 

Elgondolkodtató viszont, hogy az igénylők magyjából háromnegyede kis- és középvállalkozás, vagyis: néhány kivételtől eltekintve a nagyobb foglalkoztatók nem pályáznak. Dr. Kovács Péter tapasztalatai szerint  e cégek európai központjai továbbra sem adnak jogosítványt ahhoz, hogy az itteniek pályázatot nyújtsanak be a továbbfoglalkoztatást előíró támogatásokra. 

Kapcsolódó dossziénk: 

A válság helyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!