Gazdaság

2009.04.17. 02:29

Itt a cégautóadó

Körkép - Ma még teljesen bizonytalan, mekkora bevétele származik az államnak a cégautóadóból, ugyanis aki tehette, már ki is bújt a kötelezettség alól. Először 20-án, hétfőn kell befizetni az adót.

Burkon László

Január 1-jétől megváltoztak a cégautóadóra vonatkozó rendelkezések. Az addigi szabályozás szerint a cég autójának magáncélú használatát terhelte adófizetési kötelezettség. Most a fő szabály, hogy a személygépkocsi tulajdonosát, illetve ha a tulajdonos magánszemély, akkor a személygépkocsira költséget elszámoló személyt terheli az adófizetési kötelezettség - hívta fel a figyelmet az APEH regionális igazgatósága. Az adó mértéke az 1600 köb- centiméter hengerűrtartalmat vagy az 1200 köbcentiméter kamratérfogatot (Wankel-motor esetén) meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsira 7 ezer, egyéb esetben 15 ezer forint havonta. A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható az önkormányzat által kivetett gépjárműadó.

Magánszemély tulajdonos esetében (ideértve az egyéni vállalkozót és az őstermelőt is), illetve külföldön üzembe helyezett személygépkocsi vonatkozásában akkor keletkezik adófizetési kötelezettség, ha a személygépkocsi után az szja-törvény szerint költséget tételesen, illetve a számviteli törvény alapján számolnak el. Nem magánszemély (gazdasági társaság, szövetkezet stb.) tulajdonában álló, magyar rendszámú személygépkocsi esetén a hatósági nyilvántartásban szereplő tulajdonost, pénzügyi lízingbe vett gépjármű esetében pedig a lízingbe vevőt terheli az adókötelezettség. Ebben az esetben - függetlenül attól, hogy a gépjárműre számoltak-e el költséget vagy sem - pusztán a tulajdonlás ténye adókötelezettséget keletkeztet. Ebből következik, hogy az eva-alany gazdasági társaság is kötelezett cégautóadó fizetésére. Nem kell viszont cégautóadót fizetnie az eva-alany egyéni vállalkozónak, az átalányadózást választónak.

Az adót negyedévenként önadózással kell megállapítani. A bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani az állami adóhatósághoz, és ugyaneddig esedékes az adó megfizetése is. Most április 20-áig kell először bevallást tenni és fizetni.

A cégautóadó fizetési kötelezettsége alól sokan úgy bújtak ki - különösen a kisebb vállalkozások választották ezt a módszert -, hogy átíratták a járművet magánszemély ne-vére. Ennek is vannak persze költségei - evás vállalkozásnál például bevétel keletkezik, ami után meg kell fizetni a 25 százalékos adót, s az átíratás sem olcsó -, de egy, maximum két év alatt megtérül a befektetés . Azt persze nem lehet tudni, hány autót mentettek ki a cégekből ily módon az országban. A szombathelyi okmányirodán is csak annyit közöltek, hogy erre vonatkozóan természetesen nincs, nem is lehet adatuk, s nem is tűnt fel az ügyintézőknek, hogy töme-gesen vándoroltak volna át a céges autók magánkézbe. Az APEH mindenesetre figyel - közölte a hatóság -, hiszen utólag minden revíziónál ki kell derülnie, ha ilyen művelet történt a cégnél. Ami persze lehet(ett) szabályos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!