Gazdaság

2009.05.20. 02:29

Évente 400 milliárd vándorol haveri zsebekbe

Budapest - Miközben a legtöbb ember a 400 milliárd forintosra tervezett megszorítástól szenved, addig politikusok, állami vezetők sleppjükkel együtt hasonló összeggel károsítják meg az országot évről évre. Hívják ezt sok mindennek - például pártfinanszírozásnak -, pedig egyszerű lopásról van szó - írja az origo a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságáért indult médiaösszefogás keretében.

Pannon Lapok Társasága

- Az elmúlt öt évben nem volt egyetlen olyan projektünk sem, ahol ne kellett volna megkenni valakit - jegyezte meg az origo és a Figyelő munkatársainak nyilatkozó, ingatlanfejlesztéseken dolgozó cégvezető. A két újságíró az elmúlt hónapokban háttérbeszélgetések sorát folytatta le a gazdasági és a politikai élet szereplőivel, hogy kiderítsék, miként működik Magyarországon a korrupció. Szerteágazó, mély, és mára egy kritikus pontot elért jelenség - idéznek egy vállalati vezetőt a Corvinus Egyetem kutatói, és ugyan a tanulmányokból és a háttérbeszélgetésekből is az derül ki, nem minden politikus, tisztviselő és cégvezető korrupt, de van épp elég olyan szereplő, aki életben tartja ezt a rendszert.

A Transparency International által közzétett korrupció-érzékelési index szerint tavaly Magyarországon romlott a helyzet, így a 39. helyről a 47. helyre csúsztunk vissza (lásd grafikánkat). A Corvinus kutatói szerint a nyilvánosságra került visszaélések között egyre nagyobb arányban vannak többszereplős, láncba szerveződő esetek. Azaz nem arról van már szó, hogy egy cégvezető lefizet egy polgármestert vagy egy képviselőt: a két végpont között láncolat jött létre közvetítőkkel, pénzelosztó cégekkel és lobbista ügyeskedőkkel. Ez persze azzal jár, hogy mindenki lecsippent magának valamennyit a pénzből, és így a szereplők számának növekedésével a korrupciós összeg is egyre jobban dagad. A cégvezetőkkel folytatott interjúkból az derült ki, az állami megbízásoknál 10-20 százalék körül mozog a korrupciós díj, a Transparency szerint a visszaélések 20-25 százalékkal is drágíthatják a beszerzéseket. 2007-ben 1750 milliárd forintot költött el az állam közbeszerzések alapján, így ha a legalacsonyabb korrupciós arányt vesszük, akkor 175, ha a Transparency becslését nézzük, 437 milliárd folyt el az adófizetők pénzéből.

Az újságíróknak nyilatkozó, közbeszerzések lebonyolítására szakosodott ügyvédi iroda korábbi munkatársa szerint a nagyobb pályázatok kiírását meg sem kezdik addig, amíg nincs politikai döntés arról, ki lesz a győztes. A nagy állami beruházásoknál van egy 10 százalékos beugró, anélkül labdába sem lehet rúgni - mondta egy informatikai vállalat felső vezetője. Amikor egy cég értesül a tervekről, akkor először megérdeklődi valamelyik befolyásos politikusnál, egyáltalán érdemes-e rárepülnie erre a munkára - állítják az informatikában dolgozó források. Ugyanakkor hiába mond a politikus igent, ez még nem jelenti azt, hogy az adott cég sínen van. Egyszerre ugyanis akár három jelentkezőnek is meg szokták ígérni, bizonyos összegért támogatják a pályázatukat.

Bár több megkérdezett szerint is van még rá példa, hogy készpénzben kell fizetni a kenőpénzt, legtöbbször inkább a közvetítést alkalmazzák: a nyertes cég szerződést köt az ügyben eljáró, politikus által kijelölt vállalkozással, amely valódi tevékenységet nem nagyon végez, és csupán annyit tesz, hogy felveszi a pénzt. E cégek jellemzően olyan tevékenységet - tanácsadást vagy tanulmányírást - végeznek, amelynek vagy nincs kézzelfogható eredménye, vagy az értékét nehéz megbecsülni, és így lehet vele trükközni. A kenőpénzt kifizeted osztalékként a tulajdonosodnak, és akkor az már szabadon mozgatható pénz. Ha az a tulajdonos történetesen külföldi, akkor ő már nyugodtan köthet tanácsadói szerződést egy off-shore céggel, a hátterét már senki nem fogja feltárni - magyarázta egy off-shore cégek alapításával foglalkozó szakértő. És hogy mindez miért működik? Ha nem csinálod, akkor nem férsz közel a tortához. Mindenkinek van családja, őket el kell tartani - fogalmazott az egyik forrás. Egy másik pedig: Ha felelsz egy projektért, és nincsenek sikerélményeid, az rossz érzés. Így viszont legalább vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!