Gazdaság

2009.05.21. 02:28

Geotermikus energiával fűtik majd az épülő bécsi bérlakásokat

Bécs - Hatvanöt, geotermikus energiával fűtött bérlakás készül az osztrák fővárosban.A lakók fűtésszámlája ezzel mintegy 50 százalékkal lesz alacsonyabb.

Vas Népe

Bécs 22. kerületében, a Donaustadtban épül az a 65 lakásból és 14 családi, illetve ikerházból álló lakópark, amelyet geotermikus energiával fűtenek majd. A hétvégi házak mintájára készülő 65 lakást hat hőszivattyúból és egy kútból álló rendszer látja el olcsó fűtési energiával. Noha a szivattyúkat árammal kell működtetni, a lakók számlája így is 50 százalékkal lesz alacsonyabb a hagyományos fűtési módokhoz képest.

Az összesen 9,7 millió euróból felépülő lakópark költségeihez a város 40 százalékkal járul hozzá, a 360 ezer euró összköltségű talajvíz-hőszivattyús rendszer kiépítését 99 ezer euróval támogatja. A lakók önrésze négyzetméterenként 738 euró, a bérleti díj várhatóan havi 5,3 euró lesz négyzetméterenként.

Bécs városa az év elejétől megemelte a családi és a hétvégiház-tulajdonosoknak a víz-víz hőszivattyús rendszerek kiépítésére nyújtott támogatást. Akik átállnak a környezetkímélőbb fűtéstechnológiára, akár hétezer euró vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Ha szolárberendezésekkel egészítik ki a rendszert, további ezer euró támogatásra számíthatnak. A talajvíz-hőszivattyús fűtést ott lehet költséghatékonyan megvalósítani, ahol magas a talajvízszint, és nem hozzáférhetők az olyan vezetékes energiaforrások, mint a távhő vagy a földgáz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!