Gazdaság

2009.05.07. 02:28

Kikelet 2.: kedvezőbb tapasztalatok

Körkép - A régió csaknem száz településén mintegy ezer ellenőrzést végeztek a társhatóságokkal együttműködve az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrei áprilisban az úgynevezett Kikelet 2. országos akció során.

Burkon László

Az akció elsősorban a húsvéti ünnepekhez köthető, illetve a belső turizmussal összefüggő, a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit veszélyeztető, szabályszegő kereskedők, szolgáltatók kiszűrését célozta - áll az adóhatóság régiós igazgatóságának az ellenőrzés tapasztalatait összegző közleményében. A célnak megfelelően a megnövekedett forgalmat lebonyolító területek, rendezvények fokozott ellenőrzését helyezték előtérbe a hatóságok.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrei a régió csaknem száz településén, mintegy ezer ellenőrzést végeztek. Ennek során 50 százalékban a nyugta- és számlaadási kötelezettség, 20 százalékban a szabályszerű foglalkoztatás, 30 százalékban az áruk eredetének ellenőrzése volt ez elsődleges szempont.

A feltárt hiányosságok átlagos aránya mélyen tíz (7,6) százalék alatt maradt, azonban a foglalkoztatás területén minden nyolcadik ellenőrzést üzletbezárás, illetve a tevékenység felfüggesztése követte. A mintegy kétszáz foglalkoztatotti vizsgálat 12,6 százaléka végződött mulasztás feltárásával. A revizorok továbbra is az alkalmi munkavállalói könyv vezetése során tapasztalták a legtöbb fegyelmezetlenséget, pedig a jogszabályi előírások egyértelműek, és általánosságban elmondható, hogy azok az adózók körében ismertek is.

A nyugtaellenőrzések során többször vásároltak az igazgatóság revizorai euróval olyan helyeken, ahol azt tábla hirdette. Ezekben az esetekben a bizonylatadási fegyelem nem tért el a megszokottaktól, azonban a külföldi pénzeszközök kezelése, elszámolása, könyvelése körül már lényegesen nagyobb volt a bizonytalanság. Az adózók - elsősorban azok, akik nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá - nincsenek teljesen tisztában a vonatkozó előírásokkal - állapították meg az ellenőrök.

A nyugtaadási kötelezettségüket elmulasztók körét elemezve megállapítható, hogy megemelkedett azon esetek aránya, ahol maga az egyéni vállalkozó, illetve - társaság esetén - személyesen a társaság vezetője követi el a mulasztást. Ennek egyik oka, hogy egyre több vállalkozás kényszerül lemondani alkalmazott foglalkoztatásáról, illetve, hogy a vállalkozás korábban megszokott jövedelmezőségi szintjét - a csökkenő bevételek és a változatlan kiadások mellett - a vállalkozás vezetője személyes közreműködésével próbálja biztosítani.

Pozitívum, hogy az árueredet-ellenőrzéseknél minimális hiányosságokat tártak fel, vagyis: az adózók hitelt érdemlő bizonylatokkal tudták igazolni az értékesíteni kívánt termékek eredetét.

Összességében elmondható, hogy az egyre gyakoribb akciók, a szigorodó szankciós rendszer és a fokozott hatósági jelenlét együttes következményeként viszonylag alacsony arányban tártak fel mulasztást az ellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!