Gazdaság

2009.05.12. 02:28

Mélyülő válság, enyhülő pánik

Budapest - Egyelőre tovább mélyül a 2008 őszétől kialakult recesszió, bár az utóbbi hetekben a világot jellemző mély pesszimizmus és piaci pánik enyhült; a magyar gazdaság az idén 5,5 százalékkal zsugorodhat.

Vas Népe

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint miközben a gazdaság teljesítménye 5,5 százalék körüli mértékben esik, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek. A külkereskedelmi egyenleg már az első negyedévben jelentős, 0,6 milliárd eurós aktívumot mutatott. Az év közepétől a várható áfa- és jövedékiadó-emelés gyorsítja az inflációt. Összességében az év közepi adóemelések hatására az év végére átmenetileg 7 százalék közelébe emelkedhet a drágulás üteme, éves átlagban pedig 4,5 százalékos infláció várható.

Az üzleti szférában februárra már 3 százalékra csökkent a bruttó keresetek dinamikája, s az év egészében ennél is kisebb emelkedés valószínű. A közszférában 3 százalék körüli nominális csökkenés valószínű. Így a bruttó keresetek összességében csak minimálisan emelkednek, s végeredményben 4 százalék körüli reálkereset-csökkenés várható a GKI szerint. A nyugdíjak reálértéke - a már végrehajtott 3,1 százalékos emelést és a 13. havi nyugdíj második felének ki nem fizetését feltételezve - ennél valamivel jobban csökken. A fogyasztás a reáljövedelmek csökkenésénél is erőteljesebben, mintegy 6 százalékkal esik vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!