Gazdaság

2009.05.13. 02:28

Nyáron jön az új kétszázas

Budapest - Júniusban már új kétszázas érmékkel is fizethetünk, a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy a pénzverde megkezdte a tömeges gyártást.

Vas Népe

Az új fémpénz kívül sárga karéjú, belül ezüstszínű, hasonló a forgalomban lévő százashoz, bár annál vékonyabb és nagyobb, az ötvenesnél viszont kisebb méretű lesz. A kétszázas papírbankó lecserélését fémpénzre 2008-ban határozta el az MNB Monetáris Tanácsa, elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás céljából, hosszú távon pedig az euróra való átállás megkönnyítése érdekében. Mint emlékezetes, a forintverés történetében először, tavaly telefonos népszavazás döntött arról, hogy a kétszázasra milyen motívum kerüljön: a leendő pénzforgatók választhattak különböző védett növények és állatok, a fehér gólya és a fakopáncs, illetve a cifra kankalin és a kövér daravirág, valamint az összetartozást, a korokon átívelő értékeket jelképező Duna-hidak, a Lánchíd és az új Megyeri híd között. Végül a legrégebbi és legnépszerűbb híd győzött, így a Lánchíd díszíti a már készülő kétszázas érméket.Az új kétszáz forintos érmén a Lánchíd lesz látható - Fotó: MTI

Az MNB tájékoztatása szerint 15,5 millió darabot le is gyártott a Magyar Pénzverő Zrt., év végéig 71 millió készül belőle. A százashoz hasonlóan szintén bimetál, azaz kétféle fémötvözetből áll, külső karéja sárga, a közepe ezüstszínű lesz. A sárga gyűrű 75 százalékban réz, 21 százalékban cink és 4 százalékban nikkel. (Ugyanebből az ötvözetből készülnek az 5 és a 20 forintosok.) A belső, ezüstszürke mag 75 százaléka réz, 25 százaléka nikkel. Az új érme 2009. június 15-én kerül forgalomba, a kétszáz forintos bankjegyet pedig fokozatosan vonják ki a forgalomból, végleges búcsút azonban csak 2009. november 15-én kell vennünk tőle, addig még törvényes fizetőeszköz marad a magyar zöldhasú bankó.A kétszáz forintos érme mintázata
- Forrás: forintportal.hu

A régi kétszáz forintos ezüstérme csak rövid ideig volt forgalomban, ma már nem forgalomképes fizetési eszköz. A gyűjtők számára érdekes lehet, bár az értéke nagyban függ attól, hogy milyen típusú. A hétköznapi forgalomban használt BU (verdefényes) érme, amely már kopottas, körülbelül 400 forintot ér, az eredeti minőségű valamivel értékesebb. A PP minőségű változatból - a kidomborodó részek mattok, a háttér fényes - kevés készült, ezért eredeti állapotában már többet ér, az egyedi, például PROBAVERET feliratú érme pedig, amiből mindössze ötven darab körül készült, akár gazdaggá is teheti gazdáját. Ne tévesszen meg senkit, hogy az 1992-es fényesebb kétszáz forintos érme értékesebb, mert több benne az ezüst. Ez tévhit.


Ha kíváncsi arra, hogy hogyan készül az új fém kétszáz forintos érme, ide kattintva megnézheti videón!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!