Gazdaság

2009.05.08. 02:28

Őszinte beszéd az unióról a kamarában

Szombathely - A magyar és osztrák előadók jóvoltából EU-t ünneplő reprezentatív rendezvény helyett őszinte hangvételű, kritikus fórummá lett az Európa-napi kamarai összejövetel.

Kiss Tamás

A folytatásban megtudhattuk, hogy a szomszéd fűje sem sokkal zöldebb, vagyis, hogy Burgenland is csak nagy nehezen birkózik meg a válsággal. Előbb Jürgen Rathmanner, majd Peter Wrann, a Burgenlandi Gazdasági Kamara osztályvezetője, illetve külkereskedelmi szakértője is azt hangsúlyozta és tanácsolta, hogy ne elsősorban az EU-s támogatásokra, hanem saját adottságainkra, fejlesztéseinkre építsük fel a gazdaságpolitikát, tapasztalataik szerint ugyanis az uniós források sokszor éppen arra nem felhasználhatók, amire egy adott térség kisvállalkozói számára a leginkább kellene.

Ezzel aztán Győrffy Gábor közgazdász is messzemenően egyetértett, s ha valaki, hát ő aztán tényleg tisztában lehet az uniós célmeghatározások és kiírások hátterével, hiszen hosszú éveken át vezette az EU-s programok lebonyolításáért felelős régiós intézményt. Elemző előadásából amúgy kiderült, hogy ő maga is csak fokoztatosan jött rá arra, naivitás volt azt gondolni, hogy a célokat mi határozzuk meg, az EU pedig majd anyagilag támogatja azok megvalósítását. Hát nem, a dolog egész másként működik, legtöbbször bizony nem mi szabjuk meg az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!