Gazdaság

2009.05.14. 02:28

Tart a tejpiaci krízis

Körkép - Megingott az európai tejpiac egyensúlya az elmúlt hónapokban. A tejágazat válságának csupán egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése - állapítja meg a Magyar Agrárkamara legfrissebb elemzése.

Burkon László

A nyerstej jelenlegi felvásárlási ára - a szerző- dött mennyiségtől függően - 55-61 forint között mozog. Az átlagár az előző hónaphoz képest 2,1, az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal csökkent. Felmérések szerint ha tartósan 60 forint alatt marad a felvásárlási ár, a termelés a felére csökkenhet, aminek az lehet a következménye, hogy minden második tehenész állása veszélybe kerül. A tejárcsökkenés miatt tavaly novembertől kezdődően megnőtt - főleg Oroszországba - a tenyészüsző-kivitel, ami a hazai tejtermelés további visszaeséséhez vezet.

A Magyar Agrárkamara számításai szerint 2007-ben az átlag termelői önköltség még 75 forint volt, tavaly 85 forint lett, idén pedig már 89 forint körül várható - jelezve a termelők egyre reménytelenebb helyzetét.

Az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya is megingott, melyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak súlyosbított. Amíg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak tavaly decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A közeljövőben nem várható a jelenlegi trend megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

A tejágazat válságának csupán az egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. 2007/2008-ban a magas árak miatt a feldolgozók a tejzsírt és a tejfehérjét más, növényi eredetű kiegészítő anyagokkal helyettesítették, jelenleg pedig a nyomott tejporárak az intervenció mellett is leszorítják a nyerstej árát. S az unió tejpiaci szabályozása sem hozta meg a kívánt eredményt.

Magyarország már tavaly jelezte, hogy az állapotfel-mérés utáni döntés nyerstej-exportőrként hátrányosan érinti. Több tagországgal együtt javasolta egyebek között az intervenciós időszak előrehozatalát, az intervenciós mennyiségek növelését, a kvótaalapú támogatás és az export-visszatérítések leg-alább 50 százalékos emelését, a régi és az újonnan csatlakozott országokban alkalmazott támogatások kiegyenlítését, a kvóták befagyasztását.

Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos leszögezte, hogy az Európai Bizottság hajlandó támogatási intézkedésekről tárgyalni, de elutasítja a kvótákra vonatkozó korábbi döntések felülvizsgálatát. Hozzátette, hogy az unió már szinte minden támogatási lehetőséget kihasznált az ágazatban, és ami még maradt, nem lenne hatékony a jelenlegi körülmények között .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!