Gazdaság

2009.06.16. 02:29

Vértes szerint helyes irányba indult a Bajnai-kormány

Bükfürdő - Vértes András - az MSZP egyik korábbi miniszterelnök-jelöltje - szerint a külső és a belső egyensúly megteremtése igazán jó esélyt ad a magyar gazdaság számára ahhoz, hogy akár hosszú távon is fenntartható pályára álljon.

Kiss Tamás

A NetLab néven futó osztrák-magyar munkerő-piaci projekt minapi, bükfürdői tanácskozásán Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke mondott véleményt a világgazdaságban látható folyamatokról, illetve a honi történésekről. A szakember először is a válság kapcsán (saját magát is ideértve) szerénységre intette a közgazdászokat, akik nem jelezték előre a bajt. A szakma ugyanis abban bízott, hogy a jelzálogpiaci lufi majd szép lassan ereszt le, ezzel szemben hatalmas durranással lett semmivé. Bár minden nagyon bizonytalan, mégis úgy tűnik, hogy a gazdaság szabadesése mára véget ért , folytatta a szakember, hozzátéve: látványos javulásra azonban nem számíthatunk, igaz, egy újabb durva zuhanás sem valószínű.

A válságkezelés módszereire térve Vértes András az amerikai és nyugat-európai bankmentő akciókat, államosításokat, illetve a fogyasztói kereslet kormányzati beavatkozással történő élénkítését említette. Véleménye szerint eme, az államok eladósodási szintjét jelentős mértékben növelő lépések hosszú távon nem szolgálják a gazdaság fenntarthatóságát, hiszen nincs annyi pénz a világon, amiből mindezt finanszírozni lehetne . A 2002 és 2006 közötti időszak hibás, a reformokat elvető, a kiadásokat viszont növelő gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarországon amúgy sem járható út a gazdaság költségvetési eszközök általi élénkítése. Az itteni gyógymód ennél sokkal bonyolultabb, Vértes András szerint ugyanis ennek a bankrendszer pénzügyi stabilitását, a válság gazdasági hatásainak enyhítését és a strukturális reformokat is ugyanúgy szolgálnia kell. Eme hármas cél eléréséhez nagyon kellett egyrészt az IMF-hitel, másrészt, hogy a kormány - például a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések nyomán - elkezdte lefaragni az államháztartási deficitet. Az igazi áttörést persze a nagy elosztórendszerek strukturális átalakítása jelentené, s mint azt Vértes András kifejtette: sokat hozna a konyhára, ha az egészségügyben, az oktatásban és az önkormányzati szférában is elindulna a reformfolyamat.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy a következetes lépésekkel sokat nyerhetünk, hiszen a GDP 3 százaléka alá kerülhet az ország külső finanszírozási igénye, ami stabilitást jelenthet a gazdaság számára. Megjegyezte, hogy a válság vesztesei főként az exportra termelő, illetve az érzékeny termékeket (autó, tartós fogyasztási cikk, ingatlan) forgalmazó cégek soraiból kerülnek ki, a likvid, az óvatosan fejlesztő és innovatív vállalkozások viszont akár nyerhetnek is a mostani időszakon.

Vértes András - aki, mint ismert, Gyurcsány Ferenc távozása után a szocialisták egyik jelöltje volt a miniszterelnöki posztra - úgy látja, hogy a Bajnai-kormány alapvetően helyes irányban indult el, s bár annak nem minden lépését tartja tökéletesnek, az ország szempontjából mindenképpen fontos, hogy most végre elindultunk . A külső és belső egyensúly megteremtése ugyanis Vértes András szerint jó esélyt ad a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartható pályára álljon, és így sereghajtóból a középmezőnybe küzdje majd fel magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!