Gazdaság

2009.07.23. 02:27

Egyszerűsítették az üzletnyitást: már nem lesz feltétel a működési engedély

Budapest - Október 1-jétől egyszerűsödik az üzletnyitás Magyarországon a kereskedelmi törvény június végi módosítása nyomán. Megszűnik a működési engedélyezési kötelezettség.

Vas Népe

A módosítás értelmében a kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni a kereskedelmi hatóságnál, és ezt követően meg lehet kezdeni az árusítást. A kereskedelmi hatóság publikus nyilvántartást vezet a bejelentésekről. Megszűnik a működési engedélyezési kötelezettség, de bizonyos termékeket továbbra is csak működési engedéllyel rendelkező üzletekben lehet árulni.

A kereskedelmi törvény módosítását egy 2006-os európai uniós keretirányelvvel összhangban végezték el a jogalkotók. Az irányelv célja, hogy megszüntesse a letelepedéssel járó és a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás korlátozásait, ugyanakkor továbbra is szükségesnek tartja, hogy az átláthatóság és a fogyasztók tájékoztatása biztosított legyen.

Az irányelv fel kívánja számolni a nehezítő és drágító adminisztrációs terheket, így az eljáró hatóságok munkájának csökkentésével egyfajta közigazgatási reformot is megvalósít. Az irányelv fő eleme az egyablakos ügyintézési rendszer, valamint az elektronikus eljárás biztosítása. Komáromi Márta a távirati iroda tudósítása szerint megjegyezte: az egyablakos ügyintézés nem újdonság, hiszen a kereskedelmi ágazatban már egy 2007-es kormányrendelet alapján bevezették ezt a vállalkozások engedélyezésénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!