Gazdaság

2009.07.31. 02:28

Pincérblokk a revizornak

Körkép - Az adóhivatal régiós igazgatóságának hét revizorpárosa is részt vett a balatoni Kánikula akcióban. Minden negyedik ellenőrzésnél találtak hiányosságot.

Vas Népe

A Kánikula II. ellenőrzéssorozat keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szervezésében bonyolították le a szokásos balatoni akciót, amely ebben az évben a Pelsó 2009 fedőnevet kapta, utalva a tó partjának rómaiak által használt elnevezésére (Lacus Pelsó). A társhatóságokkal közösen végzett vizsgálatok szervezésénél az APEH fokozottan ügyelt arra, hogy a párhuzamosan folyó ellenőrzések csak a szükséges mértékig terheljék az adózókat munkájuk végzése során. Ennek érdekében a közös munkát mind időben, mind térben folyamatosan koordinálták.

A régió illetékességi területén - a zalai partszakasz idegenforgalmilag kiemelt része - az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának hét revizori párosa végzett ellenőrzéseket. Alapvetően a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítése, a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűsége, illetve az értékesített áruk eredetének bizonylatolása állt az ellenőrzés középpontjában. Az ellenőrök fokozottan vizsgálták a pénztárgépek átállítását, amely július 1-jétől aktuális. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően nemcsak munkaidőben, hanem hétvégén és éjszaka is a területen voltak az apehosok.

Összességében az akció keretében elvégzett közel százhúsz ellenőrzésből minden negyedik hiányosságot tárt fel. A legtöbb probléma a nyugtaadási kötelezettség tekintetében jelentkezett harmincegy százalékos kifogásolási aránnyal.

A revizorok találkoztak például olyan délben nyitó, húsz darab hatszemélyes asztallal működő vendéglátóipari egységgel, ahol nem sokkal a késő esti zárás előtt is szinte telt ház volt, ennek ellenére a pénztárgép szerint aznap csupán három nyugtát állítottak ki. (Nem meglepő, hogy a revizorok sem kaptak szabályszerű bizonylatot, csak úgynevezett pincérblokkot .) A legrosszabb statisztikát a keszthelyi piacon végzett egyidejű nyugtaellenőrzések adatai mutatták, ott 57 százalékban maradt el a szabályoknak megfelelő bizonylatolás.

A hiányosságok miatt több mint harminc határozat kiszabása várható, melyek összességében hatmillió forintot meghaladó mulasztási bírságot foglalnak magukba. Ezen felül legalább tíz esetben a 12 napos üzletbezárás, illetve a tevékenység felfüggesztésének elrendelésére is sor fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!