Gazdaság

2009.07.10. 02:29

Újjászületik a földgázpiac

Szombathely - Az új gáztörvény értelmében jövő nyártól az önkormányzati intézményeknek is ki kell lépniük a szabadpiacra. A szolgáltatás rugalmas lesz, azonban komoly árkockázattal jár.

Balla Emőke

Július 1-jétől az új gáztörvény miatt egyre több fogyasztónak kell majd gázszükségletét a szabadpiacról fedeznie. Az eddigi közüzemi szolgáltatás helyett úgynevezett egyetemes szolgáltatás veszi kezdetét, mely - az ígéret szerint - stabil, folyamatos és biztos ellátást jelent a fogyasztók számára. Az egyetemes szolgáltatók nem a hatósági ármeghatározás alapján szedik a díjat, hanem a miniszteri rendeletben előírt árképlettel maguk határozhatják meg áraikat.

A szabadpiaci gázszolgáltatás a tőzsdéhez hasonlóan komoly rizikót jelent. Az új szabályozás szerint az egyetemes szolgáltatóknak évente csupán négy alkalommal lesz lehetőségük az árak módosítására, a szabadpiaci kockázatvállalás viszont az olaj árától, valamint a forint- dollár árfolyamától függően folyamatos áringadozással, jelentős árkülönbséggel is járhat. Az árak szabadabb mozgása ugyan rizikós, nagyobb árkockázatot jelent, de a szabadpiaci szolgáltatás rugalmasabb, többféle lehetőséget nyújt a fogyasztóknak, és bizonyos esetben a gáz ára huzamosabb ideig fix lehet.

Szolgáltatóválasztás előtt fontos a kiszemelt cég alapos ellenőrzése, hiszen a kedvező ár nem jelenti a folyamatos, stabil gázellátást. Előfordulhat, hogy még a kapcsolattartás is nehézséget jelent, mivel néhány szolgáltató nem rendelkezik ügyfélszolgálati irodával.

A hónap elejétől a 100 köbméter/óránál több gázt felhasználó fogyasztók kizárólag a szabadpiacról szerezhetik be a gázszükségletüket. Az önkormányzati intézmények - iskolák, óvodák és egyéb, 20 és 100 köbméter/óra kapacitást használó vevőkör - idén még választhatnak, de jövőre, 2010. június 30-a után már csupán a szabadpiaci szolgáltatást vehetik igénybe. Csomortány András, a gázszolgáltató kereskedelmi igazgatója elárulta: a kisebb településeknek, intézményeknek mindenképpen érdemes összefogniuk, mivel együtt kedvezményes feltételekkel köthetnek szerződést.

A lakossági, illetve a húsz köbméter/óránál kisebb fogyasztókat a szabályozás számottevően nem érinti. Ők szabadon választhatnak a kétféle szolgáltatás között. Az Égáz-Dégáz Zrt. szakemberei szerint a lakosság nem szívesen változtat a megszokott rendszeren, ezért nem számítanak a kisfogyasztók átpártolására.

A szabadpiacra történő kilépéshez műszaki átalakításra nincs szükség, vagyis sem gázmérőt, sem gázvezetéket nem kell cserélni. A szerződés aláírását követően a gáz minősége nem vátozik, s a szabadpiaci fogyasztók is igényelhetnek támogatást. Hűségidőszak nincs, a fogyasztók bármikor visszatérhetnek egykori szolgáltatójukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!