Gazdaság

2009.09.08. 02:27

Gyeptelepítés ősszel

VN - A díszkertekben a terület nagy részét a gyep foglalja el.

dr. Nagy László

A díszkertekben a terület nagy részét a gyep foglalja el. A szakszerűen telepített és rendszeresen gondozott növény évekig megtartja szépségét. A gyepet ősszel szeptemberben, tavasszal márciusban vetjük. Az őszi telepítésű növény - egyszeri nyírással - úgy megerősödik, hogy a kemény tél sem tudja tönkretenni.

A gyeptelepítés a talaj előkészítésével kezdődik. A fűmagot apró, morzsás szerkezetű, jól tömörített, évelő gyomoktól mentes területre vetjük. Az évelő gyomokkal (tarackbúza, mezei acat, szilákfélék stb.) fertőzött területet először mentesíteni kell a gyökerek feltárásával vagy vegyszeres gyomirtással. Kisebb területen gereblyével, hengerrel vagy taposólappal végezzük a magágykészítést. Vetés előtt dolgozzunk a talajba szerves trágyát, ennek hiányában nitrogén-, kálium- és foszfortartalmú műtrágyát.

Többféle fűmagkeverék kapható. Négyzetméterenként három-négy dekagramm mennyiséget vetünk. Gyakorlat hiányában tűzzünk ki egy négyzetméter mintateret, és próbáljuk a 4 dekagramm mennyiséget egyenletesen kiszórni. Ne felejtsük el, hogy egy szem magból egy egész bokor fejlődik. A vetés szélcsendes időben történhet. A talaj felszínére szórt magvakat egy-két centiméter mélyen a talajba dolgozzuk. Leggyakrabban vasgereblyével centimétereket haladva bekapáljuk a magot. A másik módszer, amikor az elszórt magot rostált komposztfölddel vagy nem cserepesedő, jó minőségű kerti talajjal betakarjuk.

Bármelyik módszerrel dolgozunk, a telepítés utolsó fázisa a tömörítés hengerrel vagy taposólappal. A tömörítés után a vetést beöntözzük, és kelésig naponta locsoljuk.

A növény számára kritikus időpont a kelés. Szárazságban a gyökérzet nélküli növény kipusztul. Hazánkban a legszebb gyepek az őszi vetésből fejlődnek. A növényt egyszeri kaszálással - magasabb tarlóval hagyva - teleltetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!