Gazdaság

2009.10.07. 07:46

Egy szaklap szerint Simor a harmadik legjobb jegybankelnök Európában

Budapest - Simor András, az MNB elnöke Európa egyik legjobb jegybankelnöke az amerikai székhelyű Global Finance Magazine szaklap értékelése alapján.

MTI

Az elmúlt két év összesítése alapján Simor András a harmadik helyen szerepel a listán Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank, Zdenek Tuma, a cseh jegybank elnöke után. 

A Global Finance Magazine New York-i székhelyű havi megjelenésű pénzügyi magazin, amely világszerte a pénzügyi szféra fontos, iránymutató hírforrása. A lap 1994 óta rendszeresen, hatfokozatú skálán értékeli a világ legfontosabb jegybankelnökeinek teljesítményét. Európában csak a cseh jegybankelnök, Zdenek Tuma és az Európai Központi Bank vezetője, Jean-Claude Trichet érdemelte ki a legmagasabb, "A" elismerést. 

Az MNB szerdai közleménye szerint a szaklap kiemeli, hogy a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi világválság idején is nagyon világossá tette, hogy alapfeladata az árstabilitás elérése és fenntartása. A Global Finance Magazine hozzáteszi: a magyar jegybank a krízis idején rendkívül gyorsan cselekedett, és az MNB közreműködésével összeállított nemzetközi mentőcsomag hozzájárult az ország gyors gazdasági felépüléséhez. 

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnökének teljesítményét az idén és tavaly is "B"-re értékelték; a lap értékelése szerint az elmúlt két évben jobb szakmai munkát végzett, mint például a norvég, a lengyel, a svájci, a svéd, az angol vagy éppen az amerikai (Fed) jegybankelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!