Gazdaság

2009.10.05. 15:14

Eybl: Sikerrel zárult a cég felvásárlása, hatszáz munkahely menekült meg

Jánosháza - Sikerrel zárult az Eybl Hungária Kft. felvásárlása: az érvényes pályázatot benyújtó Car-INside Kft. hiánytalanul megfizette a vételárat. Ezzel hatszáz munkahely menekült meg, ráadásul bővítésre is számítani lehet.

Kiss Tamás

Az Eybl Hungária Kft. munkahelyeinek megmentésére irányuló erőfeszítések tehát sikerrel jártak, a Vectigalis Zrt. felszámolói ténykedése nyomán az autóipari beszállító cég immár új tulajdonossal dolgozhat tovább.

Mint arról  többször is beszámoltunk, az autóipari recesszió a belső kárpitokat, egyebek között üléshuzatokat varró,  négy   jánosházi, körmendi, lenti és nagykanizsai   telephellyel rendelkező, akkoriban még 1300 dolgozót számláló  Eybl Hungária Kft.-t is elérte.

A cég osztrák anyavállalata a múlt év végén jelentett csődöt, s ezzel a magyarországi leányvállalat sorsa is megpecsételődött.    Az itteni vállalat  felszámolásával megbízott Vectigalis Zrt. fő célként a folyamatos működtetést tűzte ki, és bár jelentős leépítések árán, de ezt sikerült is elérnie.

A felszámoló közben több lehetőséget mérlegelve úgy döntött, hogy a cég feldarabolása és részegységenkénti értékesítése helyett a vállalatot (3 milliárd forintért) augusztus elején egyben   szerződéseivel, képzett dolgozóival, tartozásaival és követeléseivel együtt   hirdeti meg eladásra.

Az Eybl Hungária iránt aztán több cég is érdeklődött, végül  a német Prevent Holding egyik tagjának, az osztrák Prevent Austriának a leányvállalata, a  Car-INside Kft. nyújtott be érvényes pályázatot.  (Itt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az egerszegi bejegyzésű  Car-INside neve már korábban is felmerült az Eybl Hungáriával  kapcsolatosan.  Ez volt az a cég, amelyik még március közepén  16 millió eurós hitelfelvétel erejéig kapott egyedi kormánygaranciát az Eybl készletfinanszírozásának segítéséhez.)

Visszatérve a fősodorhoz: a  vevőjelölttel a felszámolócég szeptember 10-én, mintegy kilencórás tárgyalás során állapodott meg a szerződés lényeges pontjairól.

A pályázó a vételárat azóta hiánytalanul megfizette, október 1-jétől az Eybl már az új tulajdonos alatt működik  közölte lapunkkal  Péter Márta, a Vectigalis felszámoló-biztosa.

- Ezzel lezárult a felszámolás, amelynek szerencsés vége lett, hiszen hatszáz dolgozó tarthatta meg a munkáját. Mi több, hamarosan egyes telephelyeken még létszámbővítés is következhet - tette hozzá Péter Márta. (Meg nem erősített értesüléseink szerint a Prevent az egyik nagy német autógyártó céggel folytat előrehaladott üzleti tárgyalásokat.)

A Preventről amúgy tudni érdemes, hogy a wolfsburgi székhelyű nagyvállalat világszerte  mintegy negyven telephelyen  összesen több mint 11 ezer dolgozót foglalkoztat.  Ami ugyancsak érdekes, és egyben előrevetítette a most megköttetett üzletet, hogy a Szlovéniában már régóta jelen lévő német cég a tavasz folyamán korábbi piaci riválisát, a tavaly télen becsődölt  Eybl International AG-t, ugyanígy annak osztrák és szlovák leányvállalatát is megvásárolta.

Az akkor kiadott közlemény szerint a Prevent nemcsak hogy tovább működteti új egységeit, hanem a piacon jól csengő  Eybl márkanevet is megtartja, s  ugyanezzel a lendülettel komoly fejlesztéseket is végrehajt a megerősödött cég portfóliójában.

Megnyugodhatnak a dolgozók

Az elmúlt hónapokban több száz dolgozó volt kénytelen távozni az Eybltől. A megmaradtak viszont, úgy tűnik, megnyugodhatnak, információink szerint az új tulajdonos nem tervez leépítéseket. Kiriják István, az üzemi tanács és Joó Tamás, a szakszervezet körmendi titkára érdeklődésünkre elmondták: a felszámolás ideje alatt a termelésben nem volt fennakadás.

A dolgozók amúgy örömmel vették, hogy megvan az új tulajdonos, aki mindannyiuk számára szerződést kínál. Az üzlet nyomán Vasban és Zalában összesen hatszáz munkahely menekült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!