Gazdaság

2009.10.06. 15:56

Gazdasági válság: adatok kontra pénzügyminiszter

Budapest - Sem belföldön, sem külföldön nem látható még egyértelmű jele a fellendülésnek: a magyarországi augusztusi ipari termelési adatok alapján továbbra sincs jele a kilábalásnak, vállalati szinten pedig újabb elbocsátásról, negatív kilátásokról szóló jelentéseket tettek közzé kedden. A pénzügyminiszter mindezek ellenére a Parlamentben arról beszélt, hogy már látszanak a Bajnai-kormány munkájának eredményei.

MTI

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelés 19,9 százalékkal csökkent augusztusban a tavalyi bázishoz képest, míg az idén júliushoz viszonyítva szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva, 0,7 százalékkal mérséklődött.

Továbbra sincs fordulat, nem jön a lendület az iparban, a következő hónapok már javulást mutathatnak - vélik szakértők.
   
Egyes elemzők szerint Magyarországon a belső fogyasztás visszaesése és az életszínvonal csökkenése olyan mértékű, amit nehéz alulmúlni a régióban. Mások az ipari termelés csökkenésének okát továbbra is a gyenge eurózónabeli keresletben látják. A szakértők azonban már csak a bázishatás miatt is jobb adatokat várnak a negyedik negyedévben, hiszen a gazdasági válság hatására az ipari termelés visszaesése tavaly októberben kezdődött.
   
Oszkó Péter pénzügyminiszter a jövő évi költségvetési javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában azt mondta: folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát, a miniszter szerint már látszanak az eredmények. A miniszter ugyanakkor azt is mondta, hogy 2010-ben, amikor a válságtól még nem búcsúzhatunk el teljes egészében, szigorú költségvetési gazdálkodásra kell készülni.
   
Kiemelte azt is, hogy a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Standard and Poor,s javított Magyarország hitelminősítésén. Mint mondta, az elmúlt időszakban nem volt olyan ország Európában, amelynek javult volna a hitelbesorolása, Magyarország az egyetlen, amely javítani tudott ezen.
   
A Fitch Ratings például az idei 18 százalékos gazdasági visszaesés után még jövőre is mély recessziót jósol Lettországban. A legnagyobb európai hitelminősítő jövőre 4 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Lettországnak.
   
Huszonöt százalékos létszámleépítést jelentett be a Tatra cseh teherautógyár a megrendelések visszaesésére hivatkozva. A cégnél még októberben elbocsátanak 530 embert, novemberben áttérnek a négynapos munkahétre, és az év végére 2200-re csökkentik az alkalmazotti létszámot. A leépítés valamennyi részleget érinti, aki pedig önként, azonnali hatállyal felmond, öt havi keresetének megfelelő végkielégítéssel távozhat, közölte a társaság kedden.
   
A német Robert Bosch konszern, a világ egyik legnagyobb gépjárműipari beszállítója pedig a vártnál csaknem háromszor nagyobb, akár hárommilliárd euró veszteséget is elszenvedhet az idén - írta keddi számában a Handelsblatt.
   
A német lap üzleti körökből származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a Magyarországon több mint 7 ezer főt foglalkoztató vállalat magas beosztású menedzserei a tavasszal valószínűsítettnél közel háromszor nagyobb veszteségre számítanak, mert az év közepére várt tartós piaci javulásnak egyelőre nincsenek jelei.
   
A Bosch gondjai jórészt a legfőbb üzletág, a gépjárműtechnika visszaeséséből származnak, amit nem képes ellensúlyozni az ipari berendezésekkel, az épületgépészettel és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó ágazatok teljesítménye, a több mint 100 éves vállalat történetében így az idei lesz az egyik legnehezebb év, és az első a második világháború utáni korszakban, amelyet veszteséggel zár - írta a Handelsblatt
   
A Coface Hungary hitelminősítő szerint az idei év rossz pénzügyi számai csak jövőre jelennek meg a céges minősítésekben, amelyek alapján vélhetően még több vállalkozás kerül rosszabb kategóriába. Ez a folyamat az általában alultőkésített közép-kelet-európai cégeknek egyáltalán nem kedvez.
   
A pénzügyi válság rávilágított arra, hogy nemcsak nemzetközileg, hanem nemzeti szinten is meg kell erősíteni a pénzügyi rendszer felügyeletét elsősorban azért, hogy az arra hivatott intézmények még a kockázatok felépülését megelőzően be tudjanak avatkozni, s így megelőzhessék a nagyobb válságok kialakulását - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke az MTI-nek.
   
Farkas Ádám elmondta: elkészült a tervezete annak a több törvényt módosító csomagnak, amely ebből a célból megerősítené a PSZÁF státuszát, és bővítené a jegybank és a PSZÁF rendelkezésére álló eszközöket.
   
A PSZÁF a tervezet szerint kormányhivatalból olyan intézménnyé válna, amelyet közvetlenül az Országgyűlés felügyel, mind gazdálkodási, mind működési szempontból, hasonlóan a Gazdasági Versenyhivatal jelenlegi státuszához. Így a szervezet függetlenebbé válna a kormánytól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!