Gazdaság

2009.10.29. 03:28

GKI: októberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb lett

A félévnyi zuhanás után immár fél éve emelkedik a GKI konjunktúraindexe, a javulás azonban lassúbb, mint a romlás volt, s egyelőre csak a pesszimizmus oldódásáról, nem pedig kezdődő optimizmusról beszélhetünk.

Vas Népe

Az építőipari bizalmi index értéke októberben lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. A szeptemberivel megegyező a rendelésállományra vonatkozó helyzetértékelés, romlott viszont az előző három hónap termelési színvonalának megítélése. A kereskedelmi bizalmi index értéke 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentős ingadozást mutat, de összességében enyhe javulás tapasztalható.

Októberben jelentős javulást jeleztek a rendelésekre vonatkozó várakozások, de kedvezőbb lett az eladási pozíció megítélése is. A szolgáltatói bizalmi index július óta markánsan emelkedik. Októberben különösen az üzletmenet megítélése javult kiugró mértékben, ennél kisebb, de jelentős pozitív elmozdulást mutatnak a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások is.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent. Az iparban további áresésre számítottak a válaszadók, az építőiparban is erősödött az árcsökkentési szándék, a szolgáltatók körében viszont közel azonos a következő három hónapban árcsökkentést és -emelést tervezők aránya. A kereskedelemben októberben - szeptemberhez hasonlóan - összességében nem terveztek árváltozást a következő három hónapban.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében javult, az építőiparban viszont több hónapnyi javuló tendenciát megtörve kedvezőtlenebbé vált. A leginkább a lakosság véleménye lett kedvezőbb az ország helyzetéről.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra töretlenül javulnak, s októberben már meghaladták az egy évvel korábbi - igaz már akkor is nagyon alacsony - szintet. Különösen a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásai lettek kedvezőbbek, de javult a rövid távú megtakarítási képesség megítélése is. Romlott viszont a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése - áll a GKI jelentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!