Gazdaság

2009.10.11. 08:14

Styl: van élet a Baumler csődje után is

A Styl felszámolója szerint a Baumler AG csődje nem küldi padlóra a 700 dolgozót foglalkoztató vasi gyárat. Sőt, a márkák önállósodása akár még jól is jöhet a Styl számára.

Kiss Tamás

Sokakat (amúgy joggal) megijesztett, amikor szeptember elején kiderült, hogy a felszámolás alatt lévő Styl Ruhagyár legnagyobb üzleti partnere  a B„umler, a Féraud, a Kaiser Design és a Cerruti 1881 márkák alkotta vállalatcsoport , az ingolstadti Baumler Rt. csődöt jelentett. Német lapértesülések szerint a már évek óta komoly pénzügyi gondokkal küzdő cég számláit addigi hitelezője (a B„umler és a Kaiser Design márkajogokat amúgy is már 2008 óta birtokló pénzintézet) az angol-amerikai GMAC Bank zárolta, s a vállalat működése ezzel ellehetetlenült.

- A számlák befagyasztása a lehető legrosszabbkor ért minket, a vállalatcsoport által januárban megszerzett Cerruti 1881-licensz ugyanis már 2010-től elindította volna a növekedést, nyilatkozta Sanjiv Singh, a Baumler AG vezérigazgatója. Hozzátette: kerestek és szerinte találtak is volna potenciális befektetőket, a GMAC Bank azonban nem volt már hajlandó finanszírozni a Baumler AG további működését. (A nyilatkozatokból kiderült, hogy a Baumler AG tartozásai mostanra 48,5 millió euróra nőttek, tartalékai pedig 25,7 százalékkal, 4,2 millió euróra estek vissza.)

Folytatva a történetet: a cégbíróság dr. Martin Prager müncheni ügyvédet rendelte ki a Bumler AG megbízott vagyonkezelőjének, aki alapvetően a cég egybentartása, újjászervezése és értékesítése mellett tört lándzsát. A Styl Ruhagyár felszámolója, a Vectigalis Zrt. már a felszámolást követőn napon felvette a kapcsolatot az ügyvéddel és a továbbműködés szellemében folytatták a tárgyalásokat. Információink szerint aláírásra is került egy (a szombathelyiek számára kedvező) együttműködés-tervezet, életbe azonban már nem léphetett, a GMAC Bank ugyanis nem volt partner a Baumler AG megmentésében.

Peter Prager legutóbbi nyilatkozata szerint így már csak arról folynak a tárgyalások, hogy mit, hogyan lehet értékesíteni. Ez remélhetőleg csak látszólag rossz hír a Styl számára. A bank ugyanis - mint arról már szó volt - csak a Baumler és a Kaiser Design márkák felett rendelkezik, a Feraud és a Cerutti liszensz nem tartozik hozzá, a Dormeuil-nek pedig eleve csak partnercége.

Márpedig a Styl Ruhagyár korábbi baumleres megrendeléseinek döntő része az utóbbi márkákhoz tartozik, s ezek körül - mint azt érdeklődésünkre Péter Márta, a Styl felszámolóbiztosa elárulta - a Baumler szétesése óta meglehetősen nagy a mozgás. Ennek fő oka, hogy a kereskedők az általuk kiválasztott márkák termékeire már korábban leszerződtek, és a jelek szerint nem is akarják gyökeresen átalakítani a választékot. Ez pedig a márkák önállósulását vetítheti előre.

- A Styl Ruhagyár f.a. menedzsmentje a felszámoló vezetésével 3 éve megkezdte a társaság átalakítását, és a tömeggyártás helyett a társaság célkitűzésének középpontjában az egyedi igényekre szabott magas szintű, méretes termékgyártás, a termékfejlesztés és szervizszolgáltatás áll. A felsorolt márkák vezető értékesítőivel az elmúlt 4 évben olyan kontruktív kapcsolatot sikerült kiépítenünk, ami nagy reményt ad arra, hogy ezek a márkák a magas minőségi termékek gyártására és fejlesztésére a Stylt választják partnerül, egy olyan társaságot, ahol ismert a technológia, megvan ehhez a szakképzett, magas minőséget biztosító rugalmas munkaerő, s ahol akár termékfejlesztésre is lehetőség nyílik  - fogalmazott nagyon is talányosan Péter Márta. (Aki bár konkrétumokkal a későbbikeben sem szolgált, e sorok írója nem tud másra gondolni, mint hogy a közös jövőt illetően Styl felszámolója több márka leendő tulajdonosával is tárgyalásban áll...)

Péter Márta annyit azért elárult: csődbe jutott német partnerük megbízási portfóliójából jelenleg a GMAC Bank tulajdonában lévő Baumler márkajelzésű termékek megrendelése körül érezhető a legnagyobb bizonytalanság, az ezek gyártására specializálódott szalag így jelenleg áll, az érintett 150 dolgozó többsége szabadságon van. 

- A folyamatos erőfeszítéseknek hála a társaság rendkívül gyorsan új partnerre talált, e hónaptól immár a Dolce Gabbana márkát is a partnereink között tudhatjuk. És, amire szerintem szintén büszke lehet a gyár: nemrégiben Rod Stewartnak készítettünk, most pedig Sting számára alkotunk ruhát. Az előrejelzések szerint novemberben amúgy már ismét 90 százalékos kapacitáskihasználtsággal termel a gyár - közölte Péter Márta, aki mindehhez hozzátette: megérti, hogy a Baumler csődjének hírére sokan bepánikoltak. Erre azonban szerinte semmi ok, a munkavállalók és menedzsment pozitív hozzáállásának, illetve a Vectigalis Zrt. által kialakított partnerkapcsolatoknak, a válságkezelési tapasztalatának az együttes eredménye, hogy nem úgy áll a helyzet, hogy a német cég magával ránthatná a Stylt.

Bajban a rivális szlovének
 
A napokban csődvédelmet kért a Styl Ruhagyár egyik legnagyobb környékbeli riválisa, a muraszombati Mura ruhagyár. A híradások szerint ezzel 2630 dolgozó munkahelye került veszélybe. A szlovén cég sorsa attól függ, hogy sikerül-e dűlőre jutnia legnagyobb megrendelőjével, a Hugo Boss divatcsoporttal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!