Gazdaság

2009.12.18. 12:01

Kínai King Long buszokat gyártanak majd Magyarországon

Magyarországon építheti meg első európai összeszerelő üzemét a kínai Xiamen King Long United Automotive Industry Co. Ltd buszgyártó - jelentette be Kelemen János, a King Long Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

MTI

Az ügyvezető a beruházás összegét nem tudta megmondani, mint fogalmazott, még nincs sok konkrétum, a kínai anyacég azonban már szándéknyilatkozatot tett, jelenleg a beruházás tervezése zajlik.
   
Hozzátette: a Dél-Alföld, Gyöngyös környéke, valamint Miskolc jöhet szóba a gyár telephelyeként. Az összeszerelő üzem teljes mértékben kínai pénzből, kínai beruházásként valósulhat meg, várhatóan fél év múlva.
   
Az ügyvezető igazgató elmondta: Európában 7 éve van jelen a világ egyik legnagyobb buszgyártója, míg Magyarországon 2 éve forgalmaz a kínai cég buszokat.
   
A tavaly 1,1 milliárd jüan (100 millió euró) árbevételt elérő társaság eddig ezer buszt értékesített Európában, amelyből 150 Magyarországon közlekedik.

Aláhúzta: a King Long buszok számos Európában gyártott minőségi alkatrésszel rendelkeznek, így magyar sebességváltóval és keréktárcsával készülnek.
   
Kelemen János hangsúlyozta: a tervezett magyar üzemben legalább napi két buszt szerelnek majd össze, és elsősorban az európai piacra szállítanak majd.
   
Emlékeztetett: a kínai vállalatot 21 éve alapították, tulajdonosai a kínai állam, Hsziamen (Xiamen) városa, és egy Hong Kong-i magáncég. Európában elsősorban városi és távolsági buszokat forgalmaz, azonban kínálatában személyautók, turistabuszok és speciális buszok is megtalálhatóak. A cég minden kontinensre szállít, így jelenleg a világ egyik legnagyobb buszgyártója. Hozzátette: a magyar képviselet 2013-ig érvényes 5 éves forgalmazói szerződéssel rendelkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!