Gazdaság

2009.12.04. 07:42

Növekszik a bioélelmiszerek fogyasztása

A szomszédos osztrák tartományban folyamatosan növekszik a bioélelmiszerek termelése és fogyasztása. Ebben szerepe van a helyi termelők egyre bővülő kínálatának is.

Erős D. Zoltán

A neusiedli (Nezsider) Nyikospark étteremben, a weideni (Védeny) Seepark üdülőfalu, vagy a közelmúltban átadott frauenkircheni (Boldogasszony) Szent Márton Fürdő szállodájának éttermében is ott láttuk a pultokon a helyi temelők élelmiszereit, a borokat, a speciális eceteket, a valódi gyümölcsleveket. A konyhában pedig ugyancsak a környékről származó húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket dolgoztak fel.

Ezek döntő részét olyan termelők állították elő, akik csatlakoztak a Slow Food mozgalomhoz. Ez célul tűzte ki a helyi élelmiszerek előállításánál a hagyományos módszerek minél szélesebb körben való alkalmazását. Az állattenyésztésben a nagyüzemi módszerek, a tápok használata helyett például a legeltetést helyezik előtérbe. A növénytermesztésnél pedig a biológiai növényvédelemre helyezik a hangsúlyt, nem használnak műtrágyákat, s azt mondják: az egészséges, minőségi élelmiszerek előállításához idő kell, erre utal a mozgalom elnevezése is. A Nyikospark szervez farmertúrákat is, amikor a résztvevők a partner termelőknél ismerkedhetnek meg az élelmiszer- előállítás gyakorlatával.

A helyi termékekre alapoznak a főzőiskolák is, amelyek a turizmus egy újabb divatos ágát jelentik, s a Fertő mellett is egyre népszerűbbek. Ezek többnaposak, ezért a korszerűen felszerelt konyhákhoz hangulatos szálláshelyek is kapcsolódnak. Ebben az időszakban különösen népszerűek a karácsonyi ételekkel foglalkozó kurzusok. A Nyikosparknak is van ilyen szolgáltatása, ám több településen is működik ilyen vállalkozás. Halbturn (Féltorony) egyik eldugott utcájában a Bliem házaspár oktatja főzésre a vendégeket. Gizella a konyhában, Josef a borokban igazán járatos. Az udvarukon kéznél vannak a fűszernövények, a szomszédban ott kapirgálnak a tyúkok, s kakasszó ébreszti a vendégeket.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

A neusiedli (Nezsider) Nyikospark étteremben, a weideni (Védeny) Seepark üdülőfalu, vagy a közelmúltban átadott frauenkircheni (Boldogasszony) Szent Márton Fürdő szállodájának éttermében is ott láttuk a pultokon a helyi temelők élelmiszereit, a borokat, a speciális eceteket, a valódi gyümölcsleveket. A konyhában pedig ugyancsak a környékről származó húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket dolgoztak fel.

Ezek döntő részét olyan termelők állították elő, akik csatlakoztak a Slow Food mozgalomhoz. Ez célul tűzte ki a helyi élelmiszerek előállításánál a hagyományos módszerek minél szélesebb körben való alkalmazását. Az állattenyésztésben a nagyüzemi módszerek, a tápok használata helyett például a legeltetést helyezik előtérbe. A növénytermesztésnél pedig a biológiai növényvédelemre helyezik a hangsúlyt, nem használnak műtrágyákat, s azt mondják: az egészséges, minőségi élelmiszerek előállításához idő kell, erre utal a mozgalom elnevezése is. A Nyikospark szervez farmertúrákat is, amikor a résztvevők a partner termelőknél ismerkedhetnek meg az élelmiszer- előállítás gyakorlatával.

A helyi termékekre alapoznak a főzőiskolák is, amelyek a turizmus egy újabb divatos ágát jelentik, s a Fertő mellett is egyre népszerűbbek. Ezek többnaposak, ezért a korszerűen felszerelt konyhákhoz hangulatos szálláshelyek is kapcsolódnak. Ebben az időszakban különösen népszerűek a karácsonyi ételekkel foglalkozó kurzusok. A Nyikosparknak is van ilyen szolgáltatása, ám több településen is működik ilyen vállalkozás. Halbturn (Féltorony) egyik eldugott utcájában a Bliem házaspár oktatja főzésre a vendégeket. Gizella a konyhában, Josef a borokban igazán járatos. Az udvarukon kéznél vannak a fűszernövények, a szomszédban ott kapirgálnak a tyúkok, s kakasszó ébreszti a vendégeket.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

A helyi termékekre alapoznak a főzőiskolák is, amelyek a turizmus egy újabb divatos ágát jelentik, s a Fertő mellett is egyre népszerűbbek. Ezek többnaposak, ezért a korszerűen felszerelt konyhákhoz hangulatos szálláshelyek is kapcsolódnak. Ebben az időszakban különösen népszerűek a karácsonyi ételekkel foglalkozó kurzusok. A Nyikosparknak is van ilyen szolgáltatása, ám több településen is működik ilyen vállalkozás. Halbturn (Féltorony) egyik eldugott utcájában a Bliem házaspár oktatja főzésre a vendégeket. Gizella a konyhában, Josef a borokban igazán járatos. Az udvarukon kéznél vannak a fűszernövények, a szomszédban ott kapirgálnak a tyúkok, s kakasszó ébreszti a vendégeket.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

A helyi termékekre alapoznak a főzőiskolák is, amelyek a turizmus egy újabb divatos ágát jelentik, s a Fertő mellett is egyre népszerűbbek. Ezek többnaposak, ezért a korszerűen felszerelt konyhákhoz hangulatos szálláshelyek is kapcsolódnak. Ebben az időszakban különösen népszerűek a karácsonyi ételekkel foglalkozó kurzusok. A Nyikosparknak is van ilyen szolgáltatása, ám több településen is működik ilyen vállalkozás. Halbturn (Féltorony) egyik eldugott utcájában a Bliem házaspár oktatja főzésre a vendégeket. Gizella a konyhában, Josef a borokban igazán járatos. Az udvarukon kéznél vannak a fűszernövények, a szomszédban ott kapirgálnak a tyúkok, s kakasszó ébreszti a vendégeket.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

Nincsenek értékesítési gondjai a Leeb családnak, amely St. Andrn (Mosonszentandrás) hozta létre almaüzemét. A korábban vámosként dolgozó Albert Leeb szüleitől vette át a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdaságot, felesége pedig bécsi irodai munkáját cserélte fel az almatermesztéssel és feldolgozással. Az idén az általuk előállított almalé tartományi győztes lett. Az új almafeldolgozó és értékesítési csarnok passzív házként működik, építésénél és berendezésénél is előnybe helyezték az újratermelődő nyersanyagokat. A kívülről almásládára emlékeztető épület a kapu nyitásával gyorsan átalakítható vonzó, messziről is észrevehető piaccá.  Az egyre bővülő termékválaszték jó része itt talál gazdára, s van egy standjuk még Parndorfon (Pándorfalu), a magyarok által nagy számban látogatott outlet centerben is. Az alma, a különféle almalevek mellett készítenek még aszalt almát, almalekvárt, almaecetet és almapálinkát is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

Ugyancsak a gyümölcsöskertjére alapoz Mönchhofban (Barátudvar) a Braunschmidt család. Hobbiból kezdtek 1992-ben pálinka- és ecetkészítéssel foglalkozni, ám ezt ma már olyan szinten művelik, hogy az idén elnyerték a legjobb üzlet címét is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

A pálinkák és az ecetek előállításánál a kreativitás jellemző. Így a számos snapszvaricáció között a fekete bodza ugyanúgy megtalálható, mint a muskotályos szőlő, valamint borpárlat is. A különlegességek nem hiányoznak az ecetkínálatból sem: így készítenek például jégborecetet is, de van paradicsom- s feketebodza-ecet is. Nincsenek értékesítési gondjaik, a vásárlók egyrészt a háztól viszik el termékeiket, de megrendelőik között van számos környékbeli étterem is.

Ezek is érdekelhetik