Gazdaság

2009.12.21. 09:17

Tele a stratégiai földgáztároló

Befejezték a stratégiai földgáztároló feltöltését, a tárolóban 1,2 milliárd köbméter készlet van, ami az E.ON földgáztárolójában lévő 200 millió köbméterrel együtt 1,4 milliárd köbméter stratégiai készletet jelent - közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ).

MTI

Emlékeztetnek arra, hogy a Szeged-Algyő közelében lévő Szőreg-1 - a korábbi tájékoztatás szerint 1.600 méter mélyen lévő - tárolóba  2009. október 1-jén kezdték el besajtolni a földgázt, és a kitárolási tesztek is sikeresen zárultak.
   
A biztonsági készlet legalább 45 napon keresztül, napi 20 millió köbméter kapacitással hozható felszínre.
   
A tárolóban elhelyezett készlet értéke mintegy 360 milliárd forint, amit a készlet tulajdonosa, az MSZKSZ hitelből finanszíroz. A tároló beruházásának és a készlet finanszírozásának költségét a felhasználók a földgáz árában megfizetik. A Magyar Energia Hivatal honlapján olvasható tájékoztató szerint köbméterenként 1,397 forint a biztonsági készletezés költsége, januártól pedig 1,87 forint lesz.  
   
A földgáz stratégiai készletezéséről szóló törvény szerint 2007 októberétől az E.ON zsanai tárolójában 200 millió köbméter stratégiai készletet helyeztek el,  majd  2008 márciusában megkezdődött az biztonsági készletezésre alakított MMBF Földgáztároló Zrt. tárolójának feltöltése is. Ebbe a tárolóba 2009. január 31-ig 300 millió köbméter földgáz került.
   
A stratégiai tároló építésére kiírt pályázatot a Mol nyerte meg. Ezt követően a Mol a beruházásra és üzemeltetésre az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-vel közösen megalakította az MMBF Földgáztároló Zrt.-t, amiben a Mol a többségi tulajdonos. A magyar olajcég korábbi tájékoztatása szerint a projekt költsége mintegy 150 milliárd forint, ami tartalmazza a Szőreg-1 telephely 65 milliárd forintos vételárát is. A beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank(EBRD) 200 millió eurós hitelt nyújtott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!