Gazdaság

2010.01.19. 16:46

Álláskeresési támogatások - Mi változott?

Az elmúlt időszakban Vas megyében is jelentősen nőtt az álláskeresők száma. Egyre többen vannak olyanok, akik nem részesülnek álláskeresési ellátásban, s nem jogosultak szociális segélyre sem. Őket hivatott segíteni a rendelkezésre állási támogatás; január 1-jétől egy családból egy munkanélküli kaphatja.

Erős D. Zoltán

A munkaerőpiacon bekövetkezett változások miatt módosulások történtek a foglalkoztatási törvényben. Így január 1-jétől az álláskeresési támogatások megállapításának a munkaviszony helyett a jogosultsági idő lett az alapja,   tudtuk meg Németh Zsolttól, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szombathelyi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatójától. A jogosultsági idő ez esetben a munkaviszonyt és az egyéni és társas vállalkozói tevékenység alapján szerzett jogviszonyt jelenti. 
 
Az igazgató elmondta: az álláskeresési járadék azt illeti meg, aki a kérelem beadását megelőző négy éven belül legalább háromszázhatvanöt nap jogosultsági időt szerzett. Amennyiben ennél kevesebb, de legalább 200 nap a jogosultsági idő, akkor az álláskereső kérésére álláskeresési segélyt kell megállapítani. A munkanélkülivé vált vállalkozók is a fenti támogatásokat igényelhetik a vállalkozói tevékenységgel szerzett jogosultsági idő alapján, az eddigi vállalkozói járadék helyett. Ha az álláskereső több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért járulékalap figyelembe vételével számítják ki. 
 
Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött, vagy egyéni, illetőleg társas vállalkozói tevékenység időtartamától függ. 
 
A 2010. január 1-jét megelőzően megállapított és 2009. december 31-ét követően is folyósított, vagy továbbfolyósításra kerülő ellátások tekintetében a foglalkoztatási törvénynek az ellátás megállapításakor hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni.

Németh Zsolt tájékoztatása szerint az álláskeresők elhelyezkedésének segítésére január 1-jétől két új támogatást vezettek be. Az egyik a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személyek foglalkoztatásának támogatása, a másik pedig a válság következtében munkahelyüket elvesztő személyek foglalkoztatásának elősegítését célzó támogatás. 
 
Azok a munkáltatók, akik rendelkezésre állási támogatásra (RÁT) jogosult személyeket alkalmaznak teljes munkaidőben és munkaviszony keretében, ehhez támogatást igényelhetnek. Mértéke legfeljebb a rendelkezésre állási támogatás összege lehet. Ennek fejében a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a foglalkoztatást legalább a támogatás folyósításának időtartama alatt fenntartja. Nyilatkoznia kell arról, hogy a támogatás iránti kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónapban az adott munkakörben dolgozó munkavállalója munkaviszonyát rendes   felmondással nem szüntette meg, a foglalkoztatottak létszámát pedig ezzel bővíti. A támogatás legfeljebb egyévi időtartamra nyújtható. A támogatással egyidejűleg ugyanazon munkavállaló foglalkoztatásához a Start Extra járulékkedvezmény is igénybe vehető ilyen kártyával rendelkező személy foglalkoztatásához.
 
A válság következtében munkahelyüket elvesztő személyek foglalkoztatásának támogatása a minél előbbi újra munkába állást ösztönzi. Azon álláskeresők esetében, akik a munkába lépés időpontjában még legalább 180 nap munkanélküli ellátási időtartammal rendelkeznek, a munkáltató kérheti a még hátralévő időszakkal megegyező ideig tartó foglalkoztatási támogatást.

A támogatás mértéke legfeljebb a minimálbér és járulékai 60 százaléka lehet. E támogatási formánál is több feltételnek meg kell felelni, így például a foglalkoztatotti létszám növelését eredményezze a felvétel, nem jelentheti előzőleg hasonló munkakörből elbocsátottak pótlását, valamint foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalni a támogatás időtartamára. Itt is alkalmazható viszont párhuzamosan a Start kártya kedvezmény.
 
A támogatásokat a munkaügyi központ területileg illetékes kirendeltségei intézik, az eljárások most vannak ki-alakítás alatt.
 
Az álláskeresési ellátásokat a jogosultsági idő alapján állapítják meg az év eleje óta A régióban több mint 46 ezer  álláskeresőt tartottak nyilván az elmúlt  év végén. Az álláskeresési ellátásban részesülők mellett egyre többen vannak olyanok, akik rendelkezésre állási támogatást (RÁT) kapnak.  

Családok munka nélkül

Január elsejétől változott a rendelkezésre állási támogatás rendszere. Ez azokat a családokat érinti hátrányosan, amelyekben több munkanélküli van. A rendelkezésre állási támogatásra (RÁT) általános esetben azok a munkanélküliek jogosultak, akik nem részesülnek álláskeresési ellátásban, nem jogosultak szociális segélyre, s nincs lehetőségük arra sem, hogy valamilyen képzésen részt vegyenek. A legújabb szabályok szerint azonban egy családból csak egy személy kaphat rendelkezésre állási támogatást.
 
Patyi Elemér, Bögöte polgármestere, a sárvári kistérségi társulás elnöke szerint ez a módosulás a munkanélküliséggel érintett családok mellett hátrányos az önkormányzatoknak is.

A sárvári kistérségre egyébként is jellemző, hogy a családok egy munkahelyen dolgoznak, így leépítés esetén gyakran egyszerre válnak munkanélkülivé is. Így az érintett családok különösen nehéz helyzetbe kerülnek. Nagyon sokan vannak olyanok, akik így nem tudják fizetni a törlesztéseiket, s akár a fedelet is elveszíthetik a fejük fölül.
A polgármester jó kezdeményezésnek tartja, hogy azok a cégek, amelyek RÁT-os, vagy válság miatt elbocsátott munkavállalókat foglalkoztatnak, támogatást kaphatnak. Ennek mértéke azonban elmarad a kívánatostól. Patyi Elemér úgy gondolja, hogy a támogatásnak szektorsemlegesnek kellene lennie. Most azonban a cégek erre jóval kevesebb pénzt kaphatnak, mint például az önkormányzatok. Az igazán értelmes, tartós munkalehetőségeket pedig a vállalkozások kínálhatnák az álláskeresőknek, s nem a települések, állapította meg a kistérségi elnök-polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!