Gazdaság

2010.04.14. 02:27

Gyümölcsfáink: termőegyensúly vs. szakaszos terméshozam

A gyümölcstermesztők azt tapasztalják, hogy két-három év bőséges termése után aztán nagyon kevés a gyümölcs a fán.

dr. Nagy László

A szakaszos terméshozam elkerülését hirdetők egyik csoportja azt vallotta, hogy mindez csak tápanyag- és vízellátás kérdése. Talán Liebig (1840) minimumtörvényére alapozták gondolataikat, hogy a növények táplálkozásában a tápanyag és a víz a tenyészidőszak alatt nem kerülhet minimumba. Ennek ellentmond az a körülmény, hogy viszonylag egyenletes tápanyag-utánpótlás és öntözött viszonyok között is előfordul szakaszos termés. A szakaszos termés kialakulásában élettani folyamatok állnak. A gyümölcsök hosszú folyamat eredményeként alakulnak ki a fán. Első lépés a hajtások képződése, majd a virágrügyek megjelenése. Egyszerre két év termése van a fán, az egyik a látható gyümölcs, a másik a virágrügyek. Azokban az években, amikor nagyon sok a gyümölcs a fán, nem tud elegendő virágrügyet képezni, a következő évben kevés lesz a termés. Ezt az évet kihagyó évnek nevezzük. A pihenő évben bőven van energiája a fának a virágrügyek képződésére, és bő termésű év következik. Elindul egy ciklus, amelynek következtében felborul a fa termőegyensúlya.

Hogyan tudjuk a szakaszos termést kiküszöbölni? Az első és a legfontosabb a rendszeres és szakszerű metszés. Előfordul, hogy sok virágrügyet hagyunk a fán. Az első és természetes gyümölcshullás után még mindig korrigálhatunk gyümölcsritkítással, amelyet leginkább kézzel vagy vegyszerrel végezhetünk el. Rajtunk kívülálló okok miatt is felborulhat a termő-egyensúly. Fagykár, jégverés, aszály következtében több évbe kerül a termő-egyensúly helyreállítása.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

A szakaszos terméshozam elkerülését hirdetők egyik csoportja azt vallotta, hogy mindez csak tápanyag- és vízellátás kérdése. Talán Liebig (1840) minimumtörvényére alapozták gondolataikat, hogy a növények táplálkozásában a tápanyag és a víz a tenyészidőszak alatt nem kerülhet minimumba. Ennek ellentmond az a körülmény, hogy viszonylag egyenletes tápanyag-utánpótlás és öntözött viszonyok között is előfordul szakaszos termés. A szakaszos termés kialakulásában élettani folyamatok állnak. A gyümölcsök hosszú folyamat eredményeként alakulnak ki a fán. Első lépés a hajtások képződése, majd a virágrügyek megjelenése. Egyszerre két év termése van a fán, az egyik a látható gyümölcs, a másik a virágrügyek. Azokban az években, amikor nagyon sok a gyümölcs a fán, nem tud elegendő virágrügyet képezni, a következő évben kevés lesz a termés. Ezt az évet kihagyó évnek nevezzük. A pihenő évben bőven van energiája a fának a virágrügyek képződésére, és bő termésű év következik. Elindul egy ciklus, amelynek következtében felborul a fa termőegyensúlya.

Hogyan tudjuk a szakaszos termést kiküszöbölni? Az első és a legfontosabb a rendszeres és szakszerű metszés. Előfordul, hogy sok virágrügyet hagyunk a fán. Az első és természetes gyümölcshullás után még mindig korrigálhatunk gyümölcsritkítással, amelyet leginkább kézzel vagy vegyszerrel végezhetünk el. Rajtunk kívülálló okok miatt is felborulhat a termő-egyensúly. Fagykár, jégverés, aszály következtében több évbe kerül a termő-egyensúly helyreállítása.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

Hogyan tudjuk a szakaszos termést kiküszöbölni? Az első és a legfontosabb a rendszeres és szakszerű metszés. Előfordul, hogy sok virágrügyet hagyunk a fán. Az első és természetes gyümölcshullás után még mindig korrigálhatunk gyümölcsritkítással, amelyet leginkább kézzel vagy vegyszerrel végezhetünk el. Rajtunk kívülálló okok miatt is felborulhat a termő-egyensúly. Fagykár, jégverés, aszály következtében több évbe kerül a termő-egyensúly helyreállítása.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

Hogyan tudjuk a szakaszos termést kiküszöbölni? Az első és a legfontosabb a rendszeres és szakszerű metszés. Előfordul, hogy sok virágrügyet hagyunk a fán. Az első és természetes gyümölcshullás után még mindig korrigálhatunk gyümölcsritkítással, amelyet leginkább kézzel vagy vegyszerrel végezhetünk el. Rajtunk kívülálló okok miatt is felborulhat a termő-egyensúly. Fagykár, jégverés, aszály következtében több évbe kerül a termő-egyensúly helyreállítása.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

Harmonikus tápanyag-pótlással, öntözéssel, metszéssel, gyümölcsritkítással és növényvédelemmel biztosíthatjuk a fák jó kondícióját, egészségét, és egyben a mindenki által várt termőegyensúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!