Gazdaság

2010.08.16. 15:23

Féléves APEH-ellenőrzés: az áfával variálnak

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának idei, első félévi ellenőrzési munkája több új, érdekes tapasztalatot eredményezett.

Peltzer Géza

Az ellenőrzések során megállapított jogerős nettó adókülönbözet összege nagyságrendileg hasonló a korábbi időszak összegéhez. Több mint 700 adózó utólagos ellenőrzése vált szükségessé, és közel 53 millió forint kiutalását tiltotta le a régiós igazgatóság.  Az újonnan alakult vállalkozások ellenőrzése az első félévben is folytatódott, 29 százalékukat elenőrizte a adóhatóság.

A bevallás benyújtását elmulasztó adózók jelentős része érdemben már nem működő cég, ezzel szemben nemegyszer előfordult, hogy olyan adózó is a revizorok látóterébe került, aki hosszú évekig nem nyújtott be bevallást, viszont üzleti tevékenységet folytatott. Ők a revíziók során könnyen kiszűrhetőek voltak, csakúgy, mint azok az adózók, akik a társasági adóbevallást nulla adattartalommal nyújtották be, az áfa bevallásaik viszont valós adatokat tartalmaztak.
 
Az áfa-vizsgálatok során továbbra sem ritka az, hogy olyan számlák próbálják meg levonni az adóalapból, amelyek nem takarnak valós gazdasági eseményt.

Címkék#APEH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!