Gazdaság

2010.09.23. 17:53

252 milliárd forintos beruházás a győri Audinál

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti Győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

Vas Népe

A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak majd az Audi magyarországi telephelyén. Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint közvetve és közvetlenül négy-, illetve hatezer új munkahely jön létre.

Az Audi AG elnöke azt emelte ki, hogy a német autógyártó a termelés bővítésével a beszállítókat és szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít munkát.

 

A kisalföld.hu közlése szerint a fenti beruházáson kívül mintegy 6,5 milliárd forintot költött a német autógyár egy 200 hektáros földterület megvásárlására.

A magyar állami támogatás összege nem derült ki, de a miniszterelnök szerint azt a kormány minden bizonnyal jóváhagyja. Orbán Viktor hozzáfűzte: a kormány  minden egyedi támogatásnál figyelembe veszi az új munkahelyek számát  és a megtérülést is.

Orbán Viktor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy "a  gigantikus beruházás után az Audi termelése két százalékkal növeli a  magyar gazdaságot", azaz két százalékponttal emeli a magyar GDP-t, a magyar nemzeti összterméket.

Az Audi 2015-ig 50 százalékkal akarja növelni az eladott gépkocsik számát, ezzel elérve az évi 1,5 millió autót. A Volkswagen csoporton belül nagy harc folyt a bővítésért, a verszempontok alapján a győri telephely az infrasturktúrával, a  rugalmas és kompetens munkaerővel valamint a kedvező bérstruktúrával  nyerte el a beruházást - írja a kisalföld.hu.

A jövőben az Audi győri gyárában teljes gyártási folyamat zajlik  majd, a karosszériagyártástól kezdve a fényezésen át az  összeszerelésig. A gyártott típusok között lesz az A3-as új  változata is.

Nem ez volt a hét első ilyen jellegű bejelentése, kedden már beszámoltunk arról, hogy az Opel 140 milliárd forintos beruházással bővíti a szentgotthárdi motorgyárát ezzel 800 új munkahelyet létrehozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!