Gazdaság

2010.09.06. 13:51

Nyugtával dicsérd a napot: adóellenőrök a Savaria Karneválon és az Őrségben

A nyári nagyrendezvényeket, fesztiválokat ellenőrizték az APEH munkatársai, elsősorban a nyugat- és számlaadásra voltak kíváncsiak, de az áruk eredete is érdekelte őket. Összefoglaló a regionális tapasztalatokról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal központi szervezésű, egy hónapig tartó, ellenőrzési akciót bonyolított le augusztus 22-ével bezáródóan. Ehhez illeszkedően, az állami adóhatóság nyugat-dunántúli igazgatóságának vizsgálódásai a régióban működő, jelentős idegenforgalmat lebonyolító, adózókra terjedtek ki "- írja közleményében az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.

"A revizorok elsősorban a nyugta-, és számlaadási kötelezettség betartását, a foglalkoztatás illetve az áruk eredetének szabályosságát kérték számon.

Hol is néztek körül az ellenőrök? Bizony azt hosszasan sorolhatnánk. Nagy általánosságban talán úgy mondhatjuk, hogy a régió valamennyi városában, s azon túl, mintegy 70 kistelepülésen jelentek meg. Szűkítve a kört: jellemzően a forgalmas kereskedelmi egységek, vásárok és piacok területén illetve fesztiválokon a nyári szezonális termékek árusítóira, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokra fókuszált a figyelmük. Elsősorban a vendéglátó egységeket az alkalmi jelleggel árusító, átutazó, közterületre kitelepülő kereskedőket ellenőrizték; s nem utolsó sorban a foglalkoztatottak jogviszonya érdekelte a revizorokat.

A vizsgálatok hangsúlyát különösen a virág és dísznövény termesztőkre s forgalmazókra, a vendéglátást érintően főleg a strandokra, wellness központokra és kempingekre, vidámparki tevékenységet végzőkre, mutatványos berendezéseket működtető adózókra helyezték az ellenőrök.

Az akció idején olyan rendezvények voltak a régióban, mint például a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, a Zalacsányi falunap, a XXVII. Zalamenti napok Zalalövőn, a VIII. Vasvári rétesfesztivál, a Hétrétország Őriszentpéter elnevezésű rendezvény valamint a győri Barokk esküvő. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának revizorai ebben az időszakban nem csupán a hagyományos munkaidőben, hanem azon túl, az esti órákban, más esetekben pedig hétvégén is teljesítették a rájuk háruló feladatokat

Mégpedig dicséretesen, hiszen a nyári akció során, a szűk egy hónap alatt, mindösszesen 275 ellenőrzést végeztek. A régiós struktúrából adódóan, az úgynevezett cseremegyés lehetőséget kihasználva, sikerrel alkalmazták az „idegen arc” általi előnyöket is. A revizorok - esetenként társhatósági együttműködéssel - valamennyi napszakban biztosították a hatósági jelenlétet, kezdve a reggeli piactól, az egész napos rendezvényeken át, az éjszakai szórakozóhelyekig.

A feketegazdaság visszaszorítását célzó akcióban az APEH az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséggel, a Vám- és Pénzügyőrséggel, a Rendőrséggel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen vett részt.

A Nyári akció során végzett, célirányos munkát értékelve megállapítható, hogy a nyugta-, és számla adási kötelezettséget nem teljesítő adóalanyok aránya, az erre irányuló ellenőrzések 44,3 %-a volt, ami a szokásosat meghaladja. Még ennél is kirívóbbak az egy napos Balaton parti akció keretében lebonyolított ellenőrzések tapasztalatai. Azon a szombaton, 56,7 %-os volt a bevételt eltitkolók, azaz, a nyugtát nem adók aránya. Változás a korábbiakhoz képest, hogy jelentősen visszaesett az alkalmi (egyszerűsített) foglalkoztatás. Helyette a munkaadók napi 2-4 órás, állandó jellegű munkaviszonyra jelentik be a munkavállalókat. Az áruk eredetét pedig két vállalkozó nem tudta igazolni.

A mulasztások következtében közel 18 millió Ft bírság kiszabása várható, továbbá 19 esetben üzletbezárás foganatosítására is sor kerül, főképp a foglalkoztatás szabályainak megsértése következményeként.
Fontos kiemelni, hogy az akció ideje alatt rendőri intézkedésre nem került sor, atrocitások nem érték az ellenőröket. Sőt, nem egy vállalkozó hangoztatta, hogy az adóellenőri jelenlét kívánatos: a „tisztességtelen” adóalanyok vásároktól, fesztiváloktól egyéb idegenforgalmi helyektől való távoltartása érdekében. A jegyzőkönyvekre tett írásos észrevételekben esetenként hangsúlyozták, hogy a revizorok korrekt magatartást tanúsítottak az ellenőrzések során."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!