Gazdaság

2010.10.12. 16:08

Index: család kedvezmény, 16 százalékos szja a kormány adócsomagjában

Az Index újabb fejezeteket publikált a kormány várható adócsomagjától, a részeletekből kiderül, hogy a 16 százalékos szja mellé egységes, 10 százalékos társasági adót vezetnek be.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a  kormány gazdasági intézkedésekinek megismeréséhez "nem kell egynél több aludni".

Orbán Viktor szerda délután - a meghívó szerint - a Széll Kálmán Alapítvány "Hogyan tovább, Magyarország?" című budapesti rendezvényén mond beszédet.

A kormányfő kedden Pécsen azt mondta, Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Orbán Viktor a tervezett intézkedésekre nem tért ki az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Az Index közben újabb várható intézkedéseket közölt a kormány adócsomagjából:

- A kabinet eltökélt szándéka, hogy a 16 százalékos egykulcsos szja-ra való áttéréssel (a félszuperbruttó alapot jövőre megtartva, 2013-ra két lépésben teljesen kivezetve) egyszerre nagyvonalú családi kedvezményt léptet életbe.


- Most az egy- és kétgyerekesekre nincs pozitív diszkrimináció az adórendszerben, egy fillér családi adókedvezményt sem kapnak. Jövőre viszont gyerekenként havi tízezer forinttal lesz csökkenthető az szja. Ezt úgy érik el, hogy havi 62500 forintban állapítják meg a gyerekenkénti adóalap-kedvezményt, vagyis havonta és gyerekenként ennyit le lehet vonni a jövedelemből, és csak az így csökkentett összeg után kell leróni a 16 százalékos szja-t. (A 62500 forintra jutó adó a 16 százalékos kulcs mellett 10000 forint lenne, végül is ezt az öszeget hagyja ott az állam a családoknál.)

- A gáláns családi kedvezmény miatti költségvetésibevétel-kiesést azonban az adójóváírás visszanyesésével ellensúlyoznák. Az összegből is lecsípnek egy kicsit, illetve szűkül azok köre, akik élhetnek ezzel az adócsökkentő tényezővel. Most egy bizonyos jövedelemhatárig havi 15100 forinttal lehet mérsékelni az szja-t. Ez jövőre 12100 forintra apad.

- A jövő évtől azonosan kezeli a munka- és tőkejövedelmeket az adórendszer. Az úgynevezett külön adózó jövedelmek (osztalék, kamat, árfolyamnyereség, tőzsdei árfolyamnyereség) után ugyanúgy 16 százalékos lesz az szja, mint a bérjövedelem esetében. Ma egyes tételek 10, 20 illetve 25 százalékos kulccsal adóznak, a módosítás így majdnem minden tőkejövedelem terhelésének csökkenését jelenti, egy fontos kivétellel: az EU bármely tagállamában bevezetett részvény után kapott osztalék után ma 10 százalékos adót kell leróni, így itt az egységesítés adónöveléssel jár.

- 2012. január 1-jétől a társasági adó is egykulcsossá, 10 százalékossá válik. (Ismeretes, a kormány a nyári adócsomagban kiszélesítette, 500 millió forintos adóalapig kiterjesztette a kedvezményes, 10 százalékos kulcs alkalmazásának határát, és afeletti alap után érvényben maradt a normál 19 százalékos kulcs.)

A többi intézkedés, részletek az Indexen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!